Προκόπης Παυλόπουλος: Η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού

Ο ΠτΔ μίλησε το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας «για τα εθνικά μας θέματα, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου»

Προκόπης Παυλόπουλος: Η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού

Την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου έθεσε ως προϋπόθεση για την επίλυση των εθνικών θεμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας «για τα εθνικά μας θέματα, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πολλές φορές ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα. Παράλληλα, υπενθύμισε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεση για την οποία αποτέλεσε η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη. Για να καταστήσει σαφές, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Πρόσθεσε δε, ότι στην περίπτωση πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο, αποκλείονται οι εγγυήσεις και ο στρατός κατοχής.

Για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε ότι η στάση της γείτονος δεν αποτελεί μόνο στυγνή παραχάραξη της ιστορίας, αλλά με την αλυτρωτική τάση που επιδεικνύει, παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενόσω συνεχίζει αυτή τη στάση, αποκλείεται να γίνει μέλος της ΕΕ.

Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι η Συνθήκη αποτελεί βασικό τμήμα του διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα σύνορα και οποιαδήποτε αμφισβήτησή της αποτελεί αμφισβήτηση των συνόρων της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τα νότια σύνορά της.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε:

-Το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει ενσωματωμένο το διεθνές δίκαιο, το οποίο όμως έχει μία αχίλλειο πτέρνα: την ανυπαρξία μηχανισμών για την επιβολή των κανόνων του.

-Στην ΕΕ, διευκρίνισε, έχει παραχωρηθεί ένα τμήμα της κυριαρχίας, με βάση τις συνθήκες (Μάαστριχτ, Λισσαβόνας). Τάχθηκε υπέρ του ενιαίου νομίσματος, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, με ποια μέσα το εξοπλίζεις για να είναι ανταγωνιστικό και υπέρ μιας ισχυρής κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας. Μίλησε για καθυστέρηση στην προοπτική μετατροπής της ΕΕ σε Ομοσπονδία, την οποία κάλεσε εκ νέου να αναγνωρίσει ότι δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

-Χαρακτήρισε εσφαλμένη την άποψη ότι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου υπερισχύουν των εθνικών Συνταγμάτων των κρατών μελών της ΕΕ. Απευθυνόμενος προς τους σπουδαστές της σχολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι αποτελούσε και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του στη σχολή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top