Κομισιόν: Επανέρχεται το «Δουβλίνο 3» στην Ελλάδα - Οι πρόσφυγες θα «επιστρέφονται»!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Την πρόθεση της Κομισιόν να επαναφέρει την Ελλάδα στη ζώνη εφαρμογής της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙΙ, για το άσυλο στην ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να επιστρέψει αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Όπως υπενθύμισε η Νατάσα Μπερτώ, σύμφωνα με την Συνθήκη, οι αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται σε ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να “επιστρέφονται” στην πρώτη χώρα υποδοχής, όπου κατέθεσαν αρχικά το αίτημα ασύλου τους.
Η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από τη διαδικασία αυτή, καθώς είχε κριθεί πως οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας δεν πληρούσαν τα κριτήρια της ΕΕ. Στόχος της Κομισιόν είναι η επαναφορά της Ελλάδας στο Δουβλίνο ΙΙΙ, μετά από επιτόπιους ελέγχους καταλληλότητας και σχετική έκθεση που θα υποβληθεί δύο φορές πριν το τέλος του χρόνου.
Η αρμόδια εκπρόσωπος απέρριψε δε και τις κατηγορίες πως η συμφωνία επαναπροώθησης από την Ελλάδα προς τη Τουρκία και της μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς την ΕΕ δεν δουλεύει. Η Νατάσα Μπερτώ έκανε λόγο για 6000 μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην ΕΕ και από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top