Πώς σχολιάζουν ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι τις εξελίξεις στην Τουρκία

Ανακοινώσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος

Πώς σχολιάζουν ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι τις εξελίξεις στην Τουρκία

Καταδίκη του πραξικοπήματος, αλλά και συστάσεις για σταθερότητα και ειρήνη, περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις από το ΠΑΣΟΚ την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία.

«Πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την πίστη της στους δημοκρατικούς θεσμούς, την ομαλότητα, τον πλουραλισμό και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών της», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει: «πιστεύουμε ταυτόχρονα, ότι ο κ. Ερντογάν μετά και αυτή την εξέλιξη, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, για την πιστή τήρηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το διάλογο και τη συνεργασία, με τα γειτονικά κράτη και τους γειτονικούς λαούς, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς συνθήκες».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι υπενθυμίζει στην κυβέρνηση την πάγια πρότασή του για τη σύσταση και λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου η χώρα μας να είναι σε θέση, με ομαδική εθνική προσέγγιση, να εξετάζει κάθε ενδεχόμενο που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε συνέπεια στην ασφάλεια της χώρας, αλλά και της περιοχής. «Είναι πρόταση εθνικής σημασίας που βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τα συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας και που πολλές δυτικές χώρες το έχουν υιοθετήσει προ πολλού», καταλήγει.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τονίζει ότι «η τρέχουσα σοβαρή εσωτερική κρίση στη γείτονα, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξάρτητη απονομή δικαιοσύνης και την τήρηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των εθνοτικών ομάδων. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, τον Πρόεδρο Ερ��τογάν, να αδράξει τη στιγμή, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία για προώθηση μεταρρυθμίσεων υπέρ της δημοκρατίας, της ευνομίας και της ελευθερίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΕΤΥΧΕ το πραξικόπημα στην Τουρκία -Τουλάχιστον 194 οι νεκροί!

Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην… Αλεξανδρούπολη!

Κουμουτσάκος για τις εξελίξεις στην Άγκυρα: Συμφέρον της περιοχής μια δημοκρατική Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ερντογάν και Γιλντιρίμ εντός της ημέρας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top