Το Reuters εξανεμίζει τις ΕΛΠΙΔΕΣ του Τσίπρα–Δεν θα τελειώσει ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ την Μεγάλη Εβδομάδα

"Λίγες οι πιθανότητες για συμφωνία πριν από το Πάσχα"

Το Reuters εξανεμίζει τις ΕΛΠΙΔΕΣ του Τσίπρα–Δεν θα τελειώσει ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ την Μεγάλη Εβδομάδα

​Μια «κλωτσιά» στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό δίνει με ένα δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters. Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να είχε υποσχεθεί προ ημερών ότι το φετινό Πάσχα θα έρθει η "Ανάσταση" της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν βλέπει καν συμφωνία αυτή την εβδομάδα μεταξύ Αθήνας –Θεσμών.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχικά ήλπιζε για μία συμφωνία πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, στη 1 Μαΐου. Αλλά οι πιθανότητες για μία συμφωνία αυτήν την εβδομάδα είναι λίγες. Αν υπάρξει μία συμφωνία τόσο στο κανονικό όσο και στο προληπτικό πακέτο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορούν να συναντηθούν ακόμα και την Πέμπτη για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει», αναφέρει το Reuters, τονίζοντας τις διαφωνίες και τους προβληματισμούς των δανειστών.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνούν ως προς το αν οι κανονικές μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος, εξού και η απόφαση να αναζητηθούν προληπτικά μέτρα. Η διαφορά μεταξύ των προβλέψεών τους για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να πετύχει το 2018 η Ελλάδα, είναι στο 2% του ΑΕΠ», σημειώνει το Reuters, και συνεχίζει: «Εξαιτίας των διαφορετικών δημοσιονομικών τους υποθέσεων, οι δανειστές επίσης διαφωνούν ως προς το αν η Αθήνα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους τώρα. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστούν μετά την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στο προληπτικό πακέτο».

Πάντως, όπως επισημαίνει το Reuters, η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων-που θα τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018- προσκρούει στην ελληνική νομοθεσία, που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Γεγονός που είχε επισημάνει με δηλώσεις του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup την Πέμπτη αναφερόταν νωρίτερα δημοσίευμα της Deutsche Welle, ενώ σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το “κανονικό” πακέτο των 5 δισ. ευρώ έχει ήδη “κλείσει” και εκκρεμούν μόνο τα προληπτικά μέτρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top