Λαγκάρντ: «Δεν κάνουμε εξαιρέσεις – Οι Ευρωπαίοι έχουν... άλλους κανόνες»

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΔΝΤ – ευρωπαϊκών θεσμών

Λαγκάρντ: «Δεν κάνουμε εξαιρέσεις – Οι Ευρωπαίοι έχουν... άλλους κανόνες»

​Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν πάρει φωτιά, στο περιθώριο αναδεικνύονται όλο και πιο έντονες οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Έτσι μετά από τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται νέα έκτακτα μέτρα στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro πετά τα καρφάκια της για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι διαφορές είναι μικρότερες απ' ότι γενικά λέγεται. Όλοι οι πιστωτές - Ευρωπαίοι κ��ι ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος», είπε η κυρία Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως «οι πληγές της κρίσης 2008-2009 δεν θεραπεύτηκαν σωστά».

Σε επισήμανση όμως του δημοσιογράφου ότι υπάρχει αντίθεση στις θέσεις του ΔΝΤ και σε εκείνες των Ευρωπαίων, η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε με νόημα:

«Το ΔΝΤ έχει περιορισμούς από τους κανόνες λειτουργίας του και είναι υπεύθυνο έναντι της διεθνούς κοινότητας. Δανείζουμε όλες τις χώρες με τις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Ακολουθούμε αρχές για τις αναλύσεις σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι λειτουργούν βάσει ενός άλλου γεωπολιτικού πλαισίου. Από τη μια είναι θέμα ακεραιότητας της ευρωζώνης και επί του προκειμένου η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος».

Μάλιστα σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι λόγοι που οι Ευρωπαίοι θέλουν διακαώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει «εξαιτίας του ρόλου που παίζουμε με όλες τις χώρες, με τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα».

«Είμαστε ένας καταλύτης: από τη στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρία στον τομέα», είπε.

Τόνισε τέλος ότι θα συμμετέχει στο Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δε σημαίνει πως το θέμα θα τακτοποιηθεί.

«Αυτό που ελπίζω είναι να συμβάλω ώστε να προχωρήσει το θέμα, γιατί σε αντίθεση με ό,τι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top