Κομισιόν: Πενιχρά αποτελέσματα είχε η μετεγκατάσταση προσφύγων

Να αυξηθούν οι προσπάθειες για να μην επιβαρύνονται μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία ζήτησε ο Αβραμόπουλος

Κομισιόν: Πενιχρά αποτελέσματα είχε η μετεγκατάσταση προσφύγων
Πενιχρά αποτελέσματα είχε σύμφωνα με την Κομισιόν και την έκθεση που ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων, η υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.
Από τον στόχο των 6.000 ατόμων που είχε τεθεί έως τη δημοσίευση της δεύτερης έκθεσης (σήμερα), μόνο 208 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν, ανεβάζοντας το�� συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.145. Αντιθέτως οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία έχουν αρχίσει και επιταχύνονται, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
«Μόνο λίγα κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένα κράτη μέλη ανέλαβαν προσπάθειες μετεγκατάστασης» αναφέρει η Κομισιόν, ενώ με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, 35.000 έως 40.000 άτομα που βρίσκονται στην Ελλάδα και είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση, είναι ακόμα σε αναμονή.
Η Κομισιόν καλεί συνεπώς τα κράτη μέλη «να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς».
Η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει ότι αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και κυρίως τα κράτη μέλη μετεγκατάστασης, εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν και θα επιτευχθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποίησαν τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα με το σύστημα του Δουβλίνου κράτη, από την έναρξη του προγράμματος της ΕΕ για την επανεγκατάσταση, που εγκρίθηκε στις 20 Ιουλίου 2015, 5.677 εκτοπισμένα άτομα που χρήζουν προστασίας επανεγκαταστάθηκαν σε 15 χώρες.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα, από τις 4 Απριλίου 2016, που εφαρμόζεται ο μηχανισμός "ένας προς έναν", επανεγκαταστάθηκαν 37 Σύριοι στη Γερμανία, 11 στη Φινλανδία και 31 στις Κάτω Χώρες.
Η Κομισιόν θα υποβάλει και νέα έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας στις 20 Απριλίου 2016.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Υπηκοότητας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά:
«Τα κράτη μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία».
Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της επανεγκατάστασης. Για να τεθεί οριστικά τέλος στις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, πρέπει να ανοίξουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Με τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του μηχανισμού 1:1, έχει καταστεί ακόμα πιο επείγον για τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους όσον αφορά την επανεγκατάσταση».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top