Θα πάθουν..ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ οι εταίροι μόλις δουν την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ στην ΕΕ για τη διαχείριση των κρίσεων

​Έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική και την εξωτερική της πολιτική, εκφράζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν 10 ημέρες μετά την συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Με βάση την εκτίμηση ότι η τρέχουσα περίοδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι κομβική για τη μελλοντική πορεία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνει- με ανακοίνωσή της που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του οργάνου-την ανάγκη «η ελπίδα να νικήσει το φόβο, ο ανθρωπισμός να επικρατήσει του μίσους και η δημοκρατία να κυριαρχήσει απέναντι στον αυταρχισμό, την ακροδεξιά και τους νεοναζί».

Επίσης, σημειώνει ότι η Ευρώπη βιώνει τριπλή κρίση, οικονομική, κοινωνική και προσφυγική, επισημαίνοντας ότι η μεν πρώτη έχει οδηγήσει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ η προσφυγική κρίση, ως αποτέλεσμα των παράλογων επιλογών και επεμβάσεων σε χώρες και λαούς της Μέσης Ανατολής, αποτελεί μεταξύ άλλων και χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρεοκοπίας της ��ξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που αντί να αφιερώνεται στο σχεδιασμό και την προώθηση ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στην περιοχή, συνεχίζει την πεπατημένη του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού.

Η Πολιτική Γραμματεία, τονίζει ότι οι επεμβάσεις και οι πολεμικές συρράξεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη χάραξη νέων γεωπ��λιτικών ισορροπιών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική ενίσχυσαν την εδραίωση εξτρεμιστικών, φονταμενταλιστικών κινημάτων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ισλαμικό Κράτος και οι σύμμαχοί του, προσθέτει η Πολιτική Γραμματεία, πέραν των «συμβατικών» συρράξεων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη και άλλες χώρες της περιοχής, «απαντούν» στους αντιπά��ους τους με τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον αμάχων σε πρωτεύουσες και μητροπόλεις, όπως οι πρόσφατες φρικιαστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας έτσι την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και προσφέροντας τέλειο άλλοθι για την εδραίωση των μηχανισμών επιτήρησης και καταστολής, που συντελείται στο όνομα της ασφάλειας.

Προβληματισμός για την ΕΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τον τρόπο διαχείρισης των κρίσεων αυτών από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η μέχρι σήμερα διαχείριση των κρίσεων αυτών από το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας για την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης».

Η Πολιτική Γραμματεία υποστηρίζει ότι η πολιτική πλειοψηφία και ηγεσία της ΕΕ, φέρει ακέραια την ευθύνη για την απουσία μιας γνήσιας, προοδευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και συνευθύνης, έχοντας επιτρέψει σε μια σειρά από ακραία συντηρητικές κυβερνήσεις, και εθνικιστικές δυνάμεις να καταπατούν κάθε έννοια διεθνών συνθηκών και ευρωπαϊκών συμφωνιών. Οι ίδιες κυβερνήσεις, υπογραμμίζει η ΠΓ, πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα στην άνευ προηγουμένου επίθεση προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για δήθεν «μη τήρηση» των συμφωνηθέντων για τα δημοσιονομικά. Επισημαίνει επίσης, ότι «έχουμε, ασφαλώς, επίγνωση, τόσο των συσχετισμών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ε.Ε., όσο και των πολλαπλών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας και η κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ το αποτύπωμα αυτών των δυσμενών συσχετισμών δύναμης, είναι άλλωστε ευκρινές στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας η εφαρμογή συναντά δυσκολίες, λόγω της άρνησης κρατών μελών της Ε.Ε. να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί στην μετεγκατάσταση προσφύγων».

Κομβικό ζήτημα για εμάς παραμένει - αναφέρει η Πολιτική Γραμματεία - η δυνατότητα μιας ενιαίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και της οργανωμένης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία και παράλληλα η μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ, ασπαζόμενος τις εύλ��γες ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη λογική της Ευρώπης-φρούριο, αναφέρει η Πολιτική Γραμματεία, και προσθέτει ότι η ίδια Ευρώπη που έχει ορθάνοιχτες τις πόρτες της στην ακραία λιτότητα, κλείνει ερμητικά τα σύνορα της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δείχνοντας την... υποκρισία της.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top