Kρίσιμη εβδομάδα για Brexit και προσφυγικό στις Βρυξέλλες

Σειρά συναντήσεων για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Kρίσιμη εβδομάδα για Brexit και προσφυγικό στις Βρυξέλλες

​Κρίσιμη αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα για τις εξελίξεις γύρω από το λεγόμενο «Brexit» και το προσφυγικό στις Βρυξέλλες και τις λοιπές ευρωπρωτεύουσες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να ξεκινά σειρά επαφών με κοινοτικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Το πρόγραμμα του προέδρου περιλαμβάνει πέντε πόλεις σε δύο ημέρες, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του γραφείου του. Ξεκινά με το Παρίσι, συνεχίζει με το Βουκουρέστι, περνάει από την Αθήνα, όπου συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα και καταλήγει στην Πράγα και το Βερολίνο. Άμα τη επιστροφή του στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, συναντά τον νέο πρωθυπουργό της Λετονίας Μάρις Κουτζίνσκις, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον Γκιόργκι Ιβάνοφ των Σκοπίων, τον Μίρο Τσέραρ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην συνέχεια και πάλι στις Βρυξέλλες θα συνέλθει η σύνοδος της ομάδας των προθύμων για το προσφυγικό, όπως είχε γίνει και στις 17 Δεκεμβρίου, φιλοξενούμενη στην Αυστριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή της Αυστρίας, Ελλάδας, Γερμανίας, Φινλανδίας, Σουηδίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην Πράγα, παράλληλα, συνέρχεται η ομάδα των «χωρών του Βίζεγκραντ», στην οποία συμμετέχουν Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία και συμπληρωματικά έχουν κληθεί Ρουμανία, Βουλγαρία και η -εκτός ΕΕ- ΠΓΔΜ.

Αύριο συζητείται στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση προόδου της Τουρκίας, με εισηγήτρια την Ολλανδή Ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Κάτι Πίρι.

Την Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το πρωί της Πέμπτης βλέπει ξα��ά τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Την ίδια μέρα συνέρχονται διαδοχικά η σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η πρόσθετη Σύνοδος Κορυφής για τη Βρετανία και το προσφυγικό, η οποία θα ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου το απόγευμα της Παρασκευής.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top