Διαψεύδει τα σενάρια εκλογών η Ο. Γεροβασίλη, όχι όμως και τη μείωση κύριων συντάξεων

Όλα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο πρώτο briefing

​«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο εκλογών, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα σταθερό περιβάλλον», είπε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που ξεκίνησε πάλι, η κυβερνητική εκπρόσωπος, διαψεύδοντας τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες μέρες.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως δεν τίθεται ούτε θέμα αλλαγής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διευκρινίζοντας πως είναι άλλο πράγμα να συνεισφέρει η αντιπολίτευση σε καίρια εθνικά ζητήματα και άλλο να ζητάς διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η κα Γεροβασίλη σημείωσε ακόμα πως δεν υπάρχουν απαιτήσεις από τους δανειστές για ευρεία πολιτική συναίνεση όσον αφορά στο ασφαλιστικό, όμως κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Απαιτήσεις για συναινέσεις δεν υπάρχουν. Σκεφτείτε όμως πόσο θα ισχυροποιούνταν οι θέσεις της κυβέρνησης. Έχουμε αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας και του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση σε αυτή την διαπραγμάτευσή δεν πρέπει να πάει μόνη της. Η συμφωνία δεν χρειάζεται στήριξη αφού έχει ψηφιστεί. Να σταματήσει η αντιπολίτευση την υποκριτική της στάση. Είναι εθνικό καθήκον τους να συνεισφέρουν. Κανείς δεν θέλει να μπούμε σε νέα αναστάτωση. Αν το σκοπεύουν αυτό ας το πουν ανοικτά και όχι με υποκρισίες», είπε.

Για τη διένεξη με τους αγρότες

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των αγροτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε το κάλεσμα της κυβέρνησης σε διάλογο.

«Καλούμε τους αγρότες σε διάλογο. Μόνο κερδισμένοι θα βγουν. Η θέση της κυβέρνησης είναι: διάλογος, διάλογος, διάλογος. Κι αυτή είναι η διαφορά μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε κατασταλτικά μέτρα», είπε η κα Γεροβασίλη και έκανε λόγο για οικονομικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία των αγροτών.

«Για ποιον λόγο παρατηρείται έντονη κινητικότητα για την "πολιτική αξιοποίηση" των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να βάλει τάξη σε αυτή τη χώρα, που θέλει να καταπολεμήσει την διαφθορά... Αντιλαμβανόμαστε το αγροτικό κίνημα και την αγωνία των αγροτών. Κινητοποιούνται διεκδικώντας το δικαίωμά τους να προστατεύσουν το εισόδημά τους. Όμως βλέπουμε ομάδες, όχι παντού, να προσπαθούν να τορπιλίσουν τον διάλογο με βίαιες συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο κίνημα. δεν υπήρξαν στο παρελθόν αυτά. Δεν είναι κάτι που τιμά την εικόνα ενός κινήματος. Και έχουμε δει και συγκεκριμένα ονόματα και πρόσωπα από χώρο ακροδεξιό και φασιστικό να προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπλοκές», πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό

Όσον αφορά στο προσφυγικό, η κα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως δεν συμψηφίζεται το θέμα αυτό με το θέμα του χρέους.

«Σε λίγες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Στις 18 του μηνός στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος αλλά εγκαλών», είπε.

Για τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απαίτηση των δανειστών να συμπεριληφθεί και το φορολογικό στην πρώτη αξιολόγηση, η κα Γεροβασίλη, τόνισε ότι δε συνέβη κάτι τέτοιο.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ανοίξει ο δρόμος για το χρέος. Οι προτάσεις της κυβέρνησης τηρούν κατά γράμμα τους όρους της συμφωνίας και αναγνωρίζεται από όλους. Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται και πρέπει να το καταλάβουν όλες οι πλευρές. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό. Οι αποφάσεις θα ληφθούν έως την Παρασκευή», είπε και συνέχισε:

«Δεν έγινε κάτι ξαφνικό χθες. Η συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση εμπεριέχει το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και ένα μεσοπρόθσμο πρόγραμμα έως το 2018. Για το δημοσιονομικό ζητήσαμε να προηγηθεί ως συζήτηση. Όπως και το ασφαλιστικό. Υπάρχουν και όρια από την συμφωνία του καλοκαιριού. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα εμπεριέχει την συμφωνία για να προχωρήσουμε σε ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα είναι και σταθερό. Για να επιβαρυνθούν αυτοί που αντέχουν με ελαφρύνσεις προς τα κατώτερα και τα μεσαία στρώματα. Δεν υπάρχει έκπληξη».

Όσο για το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε:

«Υπάρχει ένα σχεδόν συμφωνημένο πλαίσιο. Η πρόταση ήταν αφού τελειώσει η εβδομάδα στην συνέχεια θα φύγουν για μια εβδομάδα και θα επανέλθουν για άλλες δύο. Μέσα στο Μάρτιο θα έχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

«Δεν μπορούμε να δεσμευθούμε για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων»

Η βόμβα όμως ήρθε λίγο αργότερα, όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μειώσεων και των κύριων συντάξεων.

Όπως είπε ή κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί για την μη μείωση των κύριων συντάξεων καθώς υπάρχουν κάποιες που είναι πολύ υψηλές αλλά είναι λίγες.

Για τις τηλεοπτικές άδε��ες

Αναφερόμενη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Ο. Γεροβασίλη, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι για δεύτερη φορά αρνήθηκαν να συναινέσουν στην συνταγματική τους υποχρέωση.

«Κάποιοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Είδαμε κάποιους να βγαίνουν έξω από τα όρια της κοινοβουλευτικής ευπρέπειας. Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που έχουν λόγο να φοβούνται. Η διαδικασία θα προχωρήσει με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος».

Όσο για τον Τούρκο καναλάρχη που φέρεται να ενδιαφέρεται να πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τη συνάντηση του Α. Τσίπρα μαζί του μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα που παρακολούθησε μαζί με τον Α. Νταβούτ��γλου στην Κωνσταντινούπολη.

«Ήταν σε ένα διάδρομο μετά τον αγώνα που είχαμε πάει. Κάποιοι άνθρωποι ήταν σε αυτή την είσοδο και έγιναν συστάσεις και με αυτόν τον κύριο, ο οποίος έχει ΜΜΕ στην Τουρκία. Είπε ότι έχει μιλήσει με κάποιους Έλληνες καναλάρχες για τις άδειες. Ο πρωθυπουργός του είπε ότι θα γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός με όρους και βγήκε μια φωτογραφία όταν κάνει μια χειραψία σύστασης», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top