Βενιζέλος: Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής

Αιχμές για τη φιλική σχέση Ολάντ – Τσίπρα

Κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το νομοσχέδιο είναι ένα κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής είτε εφαρμοστεί είτε δεν εφαρμοστεί. Πρώτη εκδοχή να μην εφαρμοστεί. Τότε οι υφιστάμενοι σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν υπό εκβιασμό. Δεύτερη εκδοχή ο νόμος εφαρμόζεται και οι υφιστάμενοι σταθμοί χάνουν την άδεια τους και παύουν να λειτουργούν και αυτό σημαίνει πτώχευση των Ανωνύμων Εταιρειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο κύριος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως μετά τις χθεσινές φιλικές εικόνες με τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γαλλία, έχουμε την απόλυτη μεταστροφή. Και αυτό γιατί, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτιζε τις διαμαρτυρίες κατά του μνημονίου γεγονός που έκανε τον Γάλλο Πρόεδρο να μην θελήσει τότε να τον συναντήσει.

Δήλωσε «χαρούμενος για τη μεταστροφή», ωστόσο είπε ότι αυτή η μεταστροφή δείχνει πολιτικό κυνισμό, «τη στιγμή που ο κύριος Τσίπρας ψάχνει μια όψιμη διαπραγματευτική γραμμή». «Αυτό το νέο αφήγημα είναι ο αγώνας κατά της διαπλοκής;» αναρωτήθηκε.

«Αυτή η μεταστροφή έχει ανάγκη από εξωραϊσμούς και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται σε αυτά ��α προσχήματα» πρόσθεσε ο κύριος Βενιζέλος.

«Το τοπίο των ΜΜΕ διαμορφώθηκε το ’89 στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του Συνασπισμού. Αφού διατηρείτε τις ρυθμίσεις για τον βασικό μέτοχο, αποδέχεστε ότι είναι σαφές το θεσμικό πλαίσιο», είπε προς τον υπουργό Επικρατείας.

Απαντώντας ο Νίκος Παππάς, ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΕΣΡ για τις άδειες, δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα».

Ο ίδιος ανακοίνωσε και κάποιες αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο. Ειδικότερα:

- Το Ε��Ρ θα μπορεί να αναθέτει σε εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες τον έλεγχο της ονομαστικοποίησης και του πόθεν έσχες των ενδιαφερομένων στις δημοπρασίες.

- Εξαιρούνται από τις νέες διατάξεις αδειοδότησης οι υφιστάμενοι περιφερειακοι και τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

- Για την αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών θα λαμβάνονται επιπλέον υπόψη ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η μορφολογία του εδάφους.

- Οι περιφερειακοί σταθμοί θα μπορούν να συνδέονται μέχρι και με δύο παραγωγούς προγράμματος.

- το ΕΣΡ θα μπορεί να ματαιώνει την διεξαγωγή δημοπρασίας εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ικανοποιητικό αριθμό ενδιαφέρον.

- Επίσης, για τη νόμιμη συγκρότηση σύνθεσης του ΕΣΡ καταργούνται και οι επεκτάσεις θητειών.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από την Αντιπολίτευση αλλά και από την Κομισιόν, η οποία θεωρεί ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο. Για αυτό το λόγο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραπέμψει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα και οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας αντιδρούν, ενώ την Παρασκευή προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ ανέφερε ότι «το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και τον πλουραλισμό.

Εκφράζει την αντίθεση του στη μεθόδευση που αποσκοπεί να μετατρέψει τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους και καταγγέλλει, όπως και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο. Αντιθέτως αφήνει περιθώρια για νέο κύμα απολύσεων και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.

Η ΕΣΗΕΑ υπεραμύνεται της δημοσιογραφικής λειτουργίας της ενημέρωσης με κανόνες δεοντολογίας και καλεί τον Κλάδο μαζί με την ελευθερία της έκφρασης να υπερασπισθεί τα ασφαλιστικά του δικαιώματα και την αυτονομία των Ταμείων από την επιχειρούμενη νέα ανατροπή.

Η ΕΣΗΕΑ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., η οποία προηγήθηκε, παρουσίασε τις θέσεις της στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, με το μέλος του Δ.Σ., που είχε ορισθεί. Στην αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν ακόμη δύο μέλη του Δ.Σ., καθώς και η Νομική Σύμβουλος.».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top