Τσίπρας: «Σταυρώνει» Ζωή, Βαρουφάκη και Λαφαζανικούς-Αποθεώνει Τσακαλώτο

ΝΑΙ στους ΑΝΕΛ,το ευρώ και το μνημόνιο-ΟΧΙ σε συνεργασία με ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ-Πρώτ�� ανάρτηση:19:35

«Έχω την συνείδηση μου απολύτως ήσυχη. Είναι ώρα για έναν απολογισμό. Αισθάνομαι άνετα που μπορώ να δώσω τον λόγο στους Έλληνες να με κρίνουν». Αυτό δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές.

«Η επιλογή μου για εκλογές τώρα, σηματοδοτεί την προσήλωση μου στην δημοκρατία» τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την λύπη του για το ότι κάποιοι «σύντροφοι» του ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα. Στόχος του είπε, ότι είναι η αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές.

Κληθείς να απαντήσει αν μετάνιωσε ή όχι το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Alpha, είπε πως αισθάνεται περήφανος για το δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Στο ερώτημα, αν θεωρεί ότι «μετέτρεψε το ΟΧΙ τη�� πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε ΝΑΙ», ο κ.Τσίπρας, είπε πως «το ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία, το έκανα ΝΑΙ σε μια συμφωνία, που έχει μεν προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική».

«Μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά» είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι ο σταδιακός απεγκλωβισμός από τα μνημόνια.

«Έδωσα 17ωρη μάχη μέτρο προς μέτρο. Αποφύγαμε μέτρα 20 δις ευρώ. Αποφύγαμε τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα» συνέχισε ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν στην συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης .

Υπήρχαν χώρες που κατάλαβαν ότι ένα Grexit θα οδηγ��ύσε τις αγορές να αναζητήσουν ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα φύγει από το ευρώ, είπε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι υπήρξε τελικά στήριξη από μεγάλες δυνάμεις.

«Ήταν κρίσιμη η επιλογή. Δεν οδηγήσαμε την χώρα στο χορό του Ζαλλόγου» υπερθεμάτισε για το τρίτο μνημόνιο, εξηγώντας ότι ο ίδιος δεν ήθελε να γίνει ...ήρωας λίγων ημερών σε μια κατεστραμμένη χώρα .

«Την απόφαση μου για εκλογές την είχα πάρει στις 12 Ιουλίου», είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι την υλοποίησε τελικά στις 20 Αυγούστου, όταν και σταθεροποιήθηκαν κάποια πράγματα στην ελληνική οικονομία.

Ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν ήταν επιλογή του, ή στρατηγική του η επιστροφή της χώρας στην δραχμή.

«Δ��ν είναι αριστερή επιλογή η επιστροφή στη δραχμή» πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, ειδικά για τα χαμηλά στρώματα.

Η επιστροφή στη δραχμή για τον πρωθυπουργό θα ήταν εθνική αυτοκτονία.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν αδικίες στην Ευρώπη.

«Υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος» παραδέχτηκε ο κ.Τσίπρας.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η διχασμένη Ευρώπη… αλλάζει .
Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, το αν θα βγούμε από την κρίση, εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα προχωρήσει ή όχι σε μεταρρυθ��ίσεις και αλλαγές, που θα επουλώσουν τις πληγές και θα δώσουν προοπτική ανάπτυξης στην χώρα.
«Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν αλλάξει η ίδια. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Η δημόσια διοίκηση χρειάζεται στοιχειώδη εκσυγχρονισμό. Η χώρα πρέπει να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα .
«Κανείς δεν μπορεί να μου χρεώσει ότι μέσα σε 7 μήνες δεν έκανα ότι δεν έκαναν οι άλλοι σε δεκαετίες. Δεν θα χρεωθώ αμαρτίες 40 χρόνων» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε την δυνατότητα να κυβερνήσει, αφού έτρεχε τις διαπραγματεύσεις.
Στο ερώτημα «τι οραματίζεστε για την Ελλάδα;», ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στα παιδιά του, τόνισε, ότι στόχος του είναι «να βάλουμε τις βάσεις, ώστε τα παιδιά, που σήμερα είναι στο δημοτικό, να σπουδάσουν στην Ελλάδα καλά και όχι στο εξωτερικό».
«Τη γενιά των σημερινών 20άριδων την χάσαμε. Το όραμα για μια νέα Ελλάδα θα το δούμε σε ...8 χρόνια» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι το νέο ταμείο είναι καλύτερο.
«Αν έχουμε μόνο 151 βουλευτές θα επιδιώξουμε συνεργασία Δεν θα βάλω από το παράθυρο στην κυβέρνηση, αυτούς που έδιωξ�� από την πόρτα ο ελληνικός λαός» είπε, χαρακτηρίζοντας «έντιμη» την συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.
«Δεν θα είμαι πρωθυπουργός εγώ σε κυβέρνηση συνεργασίας με Μεϊμαράκη και Θεοδωράκη» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Αναφερόμενος στους «συντρόφους» που του γύρισαν την πλάτη, ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε «στενάχωρη» την εξέλιξη αυτή, αλλά «όχι απροσδόκητη».
«Έφυγαν από το κόμμα, όταν προκήρυξα εκλογές όχι στο δημοψήφισμα» πρόσθεσε με νόημα, καταγγέλοντας προσχεδιασμένη διάσπαση.
Κληθείς να σ��ολιάσει την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, ούτε να αναφέρει καν το όνομα της προέδρου της Βουλής. «Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και την ειλικρίνεια μας» είπε!
Μιλώντας για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδωσε μεγάλη δυναμική στην διαπραγμάτευση, αλλά από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει». Μάλιστα ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια συνάντηση στις 25 Ιουνίου με την διευθύντρια του ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
«Δεν θα ξεχάσω ότι ο…. Βαρουφάκης μίλαγε, αλλά ο Σόιμπλε και η Λαγκάρντ δεν του έδιναν σημασία. Είχε χάσει την αξιοπιστία στους συνομιλητές του» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, προσθέτοντας πως «ο Γιάνης είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρουμε το Grexit, εγώ δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα».
Αποκάλυψε ότι σε αντίθεση με όσα λέγονται ο Ε.Τσακαλώτος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. «Έκανε τρομερή δουλειά ο Τσακαλώτος. Αν δεν ήταν ο Ευκλείδης δεν θα είχαμε συμφωνία» πρόσθεσε.
«Και ως αντιπολίτευση … θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη να πετύχουν οι στόχοι» διαβεβαίωσε, σχολιάζοντας την δήλωση Βούτση, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνει κυβέρνηση δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.
Παραδέχτηκε ότι είναι «μεγάλο το βάρος της ιστορίας», και διαβεβαίωσε ότι θα το αντέξει όσο τον επιλέγει ο λαός, σημειώνοντας ωστόσο ότι μόνος του δεν θα το αντέξει το βάρος, εννοώντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι, που θα στηρίξουν την προσπάθεια του.
Σχολιάζοντας φήμες για δύσκολες στιγμές που πέρασε ο ίδιος κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και του δημοψηφίσματος, ο κ.Τσίπρας τόνισε «πανικός δεν με πιασε, αλλά εσωτερική απογοήτευση και σύγκρουση, ναι με έπιασε. Είχα αγωνία και άγχος. Είχα ευθύνη για 11 εκατ Έλληνες».
Παραδέχτηκε ότι ήταν ζημιά για την χώρα τα capital controls, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα επιβληθούν από τους εταίρους.
Επανέλαβε ότι θεωρεί σημαντικούς ηγέτες τους Ιωάννη Καποδίστρια, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top