Κομισιόν: κάθε τρεις μήνες θα επικαιροποιείται το πρόγραμμα για την Ελλάδα

Τεστ διαρκείας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων!

Κομισιόν: κάθε τρεις μήνες θα επικαιροποιείται το πρόγραμμα για την Ελλάδα
Κάθε τρεις μήνες θα επικαιροποιείται το πρόγραμμα για την Ελλάδα επισημαίνει η Κομισιόν, προαναγγέλλοντας ότι η εφαρμογή του θα αποτελέσει ένα τεστ διαρκείας για την ελληνική κυβέρνηση!

Συγκεκριμένα, σε σημερινή δήλωση για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στις 11 Αυγούστου επετεύχθη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει το τριετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)
, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να λάβει πολιτική έγκριση και να επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς επίσης και να υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ.

Στη δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας ενός «αξιόπιστου και συνολικού πακέτου μεταρρυθμίσεων», σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στην τεχνική ανάλυση και στο σχεδιασμό των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα από τον ΕΜΣ. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα, θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα συντελείται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στη δήλωσή της η Επιτροπή τονίζει ακόμα ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη στις 11 Αυγούστου συνάδει με τη δήλωση της Ευρωσυνόδου της 13ης Ιουλίου. Αναφέρεται ότι «η Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ και το ΔΝΤ αναγνωρίζουν την πολύ καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών κατά τη διάρκεια της αποστολής αξιολόγησης, καθιστώντας δυνατή τη συμφωνία μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων το οποίο συμφωνήθηκε, θα βοηθήσει την ελλην��κή οικονομία να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες της, ούτως ώστε να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Παράλληλα, σημειώνεται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων που πλήττουν την ελληνική κοινωνία.

«Η αξιοπιστία της συμφωνίας ενισχύεται με ένα σημαντικό αριθμό εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προκλήσεων, όπως η συλλογή των εσόδων, το συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας, ο ανταγωνισμός στην αγορά προϊόντων, επαγγελμάτων και στην αγορά ενέργειας, κάτι το οποίο δείχνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαλοποιήσει άμεσα την κατάσταση της οικονομίας» αναφέρει η δήλωση.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top