ΝΕΟ μήνυμα του Λευκού Οίκου: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη»

Υπέρ του «ΝΑΙ» και οι ΗΠΑ

​«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ του «ΝΑΙ» στον ελληνικό λαό.

Ερωτηθείς για το αν όντως η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικ��απειλή για την αμερικανική οικονομία, όπως είχε πει στο μήνυμά του ο Μπαράκ Ομπάμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε:

«Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι η παρούσα απειλή από την Ελλάδα δεν συνιστά άμεση απειλή για την αμερικανική οικονομία. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει μεγάλη απευθείας έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στην ελληνική. Κι αυτό ίσχυε και το 2010-2011 κι εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Κι έχουμε εδώ και καιρό αναφέρει ότι η ανησυχία μας είναι ότι πιθανή αποτυχία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους πιστωτές της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Και προφανώς υπάρχει μεγάλη έκθεση από την ευρωπαϊκή οικονομία στην αμερικανική. Προφανώς υπάρχει μία σημαντική εμπορική σχέση και έχουμε ήδη δει κάποια άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική αδυναμία της Ευρώπης είχε αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις μας με έναν τρόπο που δεν ήταν θετικός για την οικονομία των ΗΠΑ».

Ο κ. Έρνεστ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους εντός της ευρωζώνης και πρόσθεσε:

«Αυτό πρόκειται να απαιτήσει κάποιες επιπλέον διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο συμφέρον που έχουν στην επίλυση της κατάστασης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ανησυχεί ο πρόεδρος Ομπάμα για το ενδεχόμενο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ να υπάρξουν γεωπολιτικές συνέπειες, ειδικά αν η Ρωσία επιδιώξει να αυξήσει την επιρροή της στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε:

«Τόσο οι ηγέτες της Ελλάδας, όσο και οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης έχουν όλοι δείξει την ισχυρή προτίμηση τους η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της νομισματικής ένωσης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία της κοινής γνώμης που δείχνουν επίσης ότι οι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την άποψη πάρα πολύ. Όσον αφορά στη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, προφανώς η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ακολουθήσει το είδος των διεθνών σχέσεων που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Αλλά νομίζω ότι, όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, μιλάμε για δύο χώρες και τους ηγέτες τους που ηγούνται χωρών με όχι πολύ ισχυρές οικονομίες. Γι’ αυτό και, προφανώς, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Το πιο σημαντικό, είναι ότι οι Έλληνες ηγέτες, ο ελληνικός λαός και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης».

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Κυριακής τόνισε ότι «το δημοψήφισμα είναι τελικά μια απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες και οι πολίτες της Ελλάδας όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Αλλά και πάλι, έχουμε ήδη κάνει αρκετά σαφές αυτό που νομίζουμε: ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top