Χιούγκο Ντίξον: «Ο Αλέξης Τσίπρας καταρρέει»

«Οι δανειστές ίσως προτιμούν να συμφωνήσουν με τον διά��οχό του»

​«Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας καταρρέει. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την κοινή γνώμη που έχει αρχίσει να στρέφεται εναντίον του, ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει απελπισμένος για μια συμφωνία με τους δανειστές», γράφει στο πρακτορείο Reuters o γνωστός αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον.
Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν οι πιστωτές θα κάνουν πίσω. Ίσως προτιμούν να συμφωνήσουν με τον διάδοχό του, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν δέχονται οι Έλληνες την πρόταση των θεσμών, είπε πως οι προσφορά τους οδηγεί ολόκληρο τον πληθυσμό στην ταπείνωση. Μόνο που το έκανε τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση είχαν ξεμείνει από χρήματα. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να προσφέρει περαιτέρω ρευστότητα στις τράπεζες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και στη συνέχεια η Ελλάδα να μην πληρώσει το ΔΝΤ», αναφέρει ο Ντίξον.

Στη συνέχεια, α��αφέρει πως ο Τσίπρας έστειλε την ύστατη στιγμή μια νέα πρόταση στους θεσμούς η οποία ζητούσε παράταση του προγράμματος και διαγραφή χρέους. Η απάντηση των δανειστών ήταν αρνητική με τον Φιλανδό ΥΠΟΙΚ, Άλεξ Στουμπ, να δηλώνει πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παράταση και την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα διαπραγμάτευση πριν από την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

«Μια λύση θα μπορούσε να είναι να πάρει πίσω το δημοψήφισμα, μια ιδέα που διαδίδεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης», σημειώνει ο Ντίξον και προσθέτει: «Οι δανειστές όμως έχουν κουραστεί τόσο με τον Τσίπρα που είναι απίθανο ότι θα του κάνουν τη ζωή εύκολη. Αναμένουν πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι ολισθηρές και αμφισβητούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εφαρμόσει όσα συμφωνηθούν. Αντιθέτως, οι δανειστές ελπίζουν ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν«Ναι», θα παραιτηθεί ο Τσίπρας και ένας πιο εποικοδομητικός πρωθυπουργός θα αναλάβει τα ηνία».

Και καταλήγει ο Ντίξον: «Τα γεράκια της ΕΚΤ περιμένουν την 1η Ιουλίου για να ζητήσουν την περικοπή της ρευστότητας προς την Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν πλήρωσε το ΔΝΤ και λόγω του ότι η έκθεση των τραπεζών στην κυβέρνηση είναι μεγάλη. Ακόμη και αν η ΕΚΤ κλείσει τα μάτια σε όλα αυτά, δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο όταν στις 20 Ιουλίου έχει λαμβάνειν 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα. Αν όλα πάνε καλά, τότε η πρόβλεψη του Κερέ για την αντίδραση της Ευρώπης σε ένα ''Ναι'' στο δημοψήφισμα, μπορεί να αποδειχθεί σωστή. Άλλωστε, α��όμη και αν οι δανειστές επιθυμούν να δουν τον Τσίπρα να πέφτει, δεν έχουν την ίδια προσέγγιση για τον ελληνικό λαό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top