ΒΟΜΒΑ από ΔΝΤ: «Δεν ζητήσαμε εμείς από την ελληνική κυβέρνηση μείωση συντάξεων»

«Η χώρα δε σώζεται χωρίς αναδιάρθρωση χρέους και τρίτο Μνημόνιο»

​Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν βρίσκεται στην τελική ευθεία για να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές της, αξιωματούχοι του ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε το Ταμείο ζήτησε μείωση των συντάξεων και τονίζουν ότι η χώρα θα σωθεί μόνο με αναδιάρθρωση χρέους και τρίτο Μνημόνιο.

«Το πώς ακριβώς οι Έλληνες θα πετύχουν αυτόν τον στόχο, εξαρτάται από αυτούς. Το Ταμείο απλώς λέει, εάν δεν εξοικονομήσετε τα χρήματα με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να το κάνετε με άλλον», τόνισαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ, στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου επικαλείται ακόμα πληροφορίες ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν το αφήνουν.

Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην πληρώσει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ και να ζητήσει την ομαδοποίησή τους για να τις πληρώσει στο τέλος του Ιουνίου, σημειώνοντας πως αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιμένουν ότι το χρέος θα αποπληρωθεί στο ακέραιο και πως δεν πρόκειται να δανείσει επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι επικριτές του Ταμείου υποστηρίζουν πως «έχει καταστρέψει την αξιοπιστία του συμβαδίζοντας με την πολιτική ελίτ στην προσπάθειά της να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης από το να επιμένουν σε διαγραφές, πρώτα από τους ιδιώτες πιστωτές και τώρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να καταστεί το χρέος βιώσιμο».

«Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα για το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών της. Το συμφέρον του ΔΝΤ δεν ευθυγραμμίζεται απαραιτήτως με αυτό της ΕΕ και της ΕΚΤ», δήλωσε στο Reuters ο Ουσμένε Μαντένγκ, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Μάλιστα το πρακτορείο αποκαλύπτει και εσωτερική ��κθεση που συντάχθηκε από το Ταμείο το 2013 και ανέφερε ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είχαν αμφιβολίες το 2010 για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειό της εγκαίρως, αλλά συμφώνησαν στο σχέδιο εξαιτίας των ανησυ��ιών για ενδεχόμενη μόλυνση άλλων ευρωπαϊκών κρατών από την Ελλάδα.

Τέλος, σημειώνει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες οι άνθρωποι του ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει χωρίς ένα τρίτο Μνημόνιο, το οποίο θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top