Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα: Αγχωμένος με τους χειρισμούς Αθήνας-εταίρων ο Ομπάμα

Άρθρο του Bloomberg

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα: Αγχωμένος με τους χειρισμούς Αθήνας-εταίρων ο Ομπάμα

​Στην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, όσον αφορά την ελληνική κρίση, αναφέρεται άρθρο του Bloomberg με τίτλο, «Οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα».

Μέχρι πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα αντιμετώπιζε το ελληνικό ζήτημα με μια δεδηλωμένη αποστασιοποίηση, ακολουθώντας τη γραμμή της «ησυχίας». Αυτό σύμφωνα με το Bloomberg, αλλάζει. Η συνδιάσκεψη στη Δρέσδη, η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Τζακ Λιου για στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, αλλά και οι δύο τηλεφωνικές συνομιλίες, που είχε ο Λιου με τον Τσίπρα, είναι ενδεικτικές για το ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν το θέμα, χωρίς να αναμιγνύονται ενεργά, καθώς παλαιότερα είχαν κατηγορηθεί γι' αυτό. Έτσι, συνεχίζουν να πιστεύουν πως το ελληνικό θέμα είναι εσωτερικό (της Ευρώπης), ενώ αναγνωρίζουν πως η γηραιά ήπειρος είναι σε καλύτερη θέση να επιλύσει το ζήτημα από τις ΗΠΑ, έχοντας πλέον εμπειρία από τις κρίσεις των προηγούμενων ετών.

Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ ότι, η αποτυχία σύναψης συμφωνίας θα οδηγούσε σε άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων, που έχουν εκδοθεί από άλλες «ευάλωτες» χώρες του ευρώ, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σημάνει δημόσια συναγερμό, όπως έκαναν το 2012, όταν ο Ομπάμα δήλωνε ότι, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους της εποχής, «είναι ένα σύννεφο που έρχεται πάνω από τον Ατλαντικό».

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Καν, «η μόχλευση της κυβέρνησης Ομπάμα στην ελληνική κρίση είναι περιορισμένη και η πειστικότητα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει μειωθεί. Αυτό αποτρέπει τον Ομπάμα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί να κάνει μια δημόσια δήλωση και να αποτύχει; Οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους και η Ελλάδα αρχίζει να απογοητεύει όσο περνάει ο καιρός».

καν.jpg

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ομπάμα, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει ενδοιασμούς για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην διαμάχη. Υπάρχει «πολύ άγχος» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι, οι ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται υπερβολικά σίγουροι και υποτιμούν τον κίνδυνο μια ελληνικής χρεοκοπίας, δηλώνει ο Καν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top