Υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα ο Σόιμπλε

"Ανόητο το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις"-Πρώτη δημοσίευση:06/05/2015 16:23

Υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα ο Σόιμπλε

​Υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα τάχθηκε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπό τον όρο ότι θα έχει νόημα η βοήθεια και ότι θα βρίσκει ανταπόκριση στις δεσμεύσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις.

Στην Ευρώπη, συνέχισε οι εύρωστοι οικονομικά πρέπει να βοηθούν τους πιο αδύναμους, αυτό όμως εξήγησε δεν πρέπει να καταλήγει στην αντίληψη στο ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια.

Ωστόσο, ο κ.Σόιμπλε χαρακτήρισε «ανόητο» το αίτημα της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ευθύνονται η Ευρώπη, η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αντιθέτως όπως ο ίδιος υποστηρίζει, μόνο η... Ευρώπη είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη χώρα.

Αφορμή για την παρέμβαση Σόιμπλε αποτέλεσε η συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandradio Kultur, ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της Ανατολικής Γερμανίας Μάρκους Μέκελ, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ηθική υποχρέωση της Γερμανίας για καταβολή αποζημιώσεων, όχι ως αποτέλεσμα δικαστικής αντιπαράθεσης αλλά ως ανθρωπιστική χειρονομία.

«Εγώ πιστεύω πάν��ως ότι θα ήταν καλό για τη Γερμανία να έστελνε ένα καθαρό μήνυμα, να αναγνωρίσει το ηθικό δικαίωμα και να μην αφήνεται σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες», υποστήριξε και πρόσθεσε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, «Να πει ότι θέλει απέναντι στους λίγους επιζώντες να κάνει μια ανθρωπιστική χειρονομία, να συστήσει ένα περιορισμένο αλλά με σαφή στόχο ταμείο, από το οποίο θα προέλθει τουλάχιστον μια συμβολική χειρονομία απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που υπέστησαν τόσο σοβαρά δεινά. Κι αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ιταλία».

Υπενθυμίζουμε ότι και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ πρόσφατα αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, η οποία όπως είπε, πρέπει να δείξει κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα και να είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο πολεμικών επανορθώσεων στην Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top