Έκτακτη Σύνοδο της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ζητά ο Τσίπρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ρέντσι μετά τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο

Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε. για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου για το μεταναστευτικό, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη νέα τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

«Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι θάλασσα - νεκροταφείο»

«Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ζήτησε «να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα - νεκροταφείο και οι ευρωπαϊκές χώρες του μεσογειακού νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών».

Απευθύνοντας επείγουσα έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους άξονες στους οποίους πρέπει να διαμορφωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του θέματος.

α) αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

β) στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας,

γ) ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρέντσι

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό ομόλογο του, στον οποίο εξέφρασε τη θλίψη του για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και την συμφωνία του για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την μεταναστευτική κρίση.

«Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του και, εκτός από έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε και σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., προκειμένου, όπως είπε, οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούν καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε στο βίντεο την δήλωση του πρωθυπουργού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top