Στ. Θεοδωράκης: «Τα παλιά κόμματα στήνουν στη Βουλή την αρένα της μιζέριας»

«Όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής ή παρακαλάμε ή απειλούμε»

Στ. Θεοδωράκης: «Τα παλιά κόμματα στήνουν στη Βουλή την αρένα της μιζέριας»

​Κριτική για τις μέχρι τώρα πρακτικές που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις άσκησε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια. Γιατί αυτό που έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δε μπορέσαμε να το κάνουμε εμείς; Σήμερα η Ιρλανδία δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 1% το δεκαετές ομόλογο - η Πορτογαλία κάτω από 2% - κι εμάς δε μας δανείζουν ούτε με 10%. Εμείς για να δανειστούμε για 3 ή 6 μήνες χρειάζεται να πληρώσουμε περισσότερο από όσο πληρώνουν αυτές οι χώρες για να δανειστούν για 10 χρόνια», είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

«Αυτές οι χώρες αποπληρώνουν τα δάνειά τους στο ΔΝΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο - ενώ εμείς όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής ή παρακαλάμε ή απειλούμε».

Όσον αφορά στα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι κάποιος πρέπει να ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν είμαστε χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων.

«Για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, δεν πληρώνονται προμηθευτές και άρα δεν πληρώνονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι, δεν πλ��ρώνεται ΦΠΑ - 325 μέρες είναι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής, δεν πληρώνονται ούτε καν τα φάρμακα που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Που πήγαιναν λοιπόν τα δανεικά; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε. Που πρέπει να κάνουμε», συνέχισε ο Σ. Θεοδωράκης και έκανε ειδική αναφορά στις σπατάλες και στις υπερκοστολογήσεις σε μεγάλα και μικρά έργα.

«Η Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής δηλαδή! Ένα τεράστιο και αναποτελεσματικό δημόσιο. Η Ελλάδα του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους δηλαδή! Και βέβαια: όπλα - εξοπλιστικά προγράμματα! Και όταν λέμε όπλα εννοούμε βέβαια και μίζες. Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση. Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια», είπε.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο και για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που «φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», αλλά και για τις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους και της Βουλής που ψήφιζε πανηγυρικά αμυντικές δαπάνες όταν η χώρα βοούσε για τις μίζες και τη μεγάλη ζωή των πολιτικών που ήταν γύρω από τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά.

«Αντ' αυτού θέλετε να μιλήσουμε για τα μνημόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν για τα μνημόνια! Για τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτούς που αντί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αντί να περιορίσουν το πελατειακό κράτος, έκοψαν μισθούς και συντάξεις και έβαλαν νέους φόρους. Γι' αυτούς που φοβήθηκαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτούς που θυσίασαν τους αδύναμους και αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία τους για να προστατεύουν την πελατεία τους και τους συνεταίρους τους», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top