Παππάς για συμφωνία με δανειστές: Γιατί δεν θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή

«Δεν υπάρχει διεθνής απαίτηση ή σχετική πρόβλεψη στο ελληνικό δίκαιο»

Τους λόγους για τους οποίους δεν θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση η συμφωνία με τους δανειστές για παράταση της δανειακής σύμβασης εξηγεί ο Νίκος Παππάς με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή.
Η επιστολή ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όπου ζητούσε να ενημερωθεί πότε η κυβέρνηση θα ενημερώσει το κοινοβούλι�� και τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών και πότε θα φέρει τη συμφωνία παράτασης του μνημονίου για ψήφιση στη Βουλή.
Ο υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση για κύρωση της συμφωνίας αλλά και ούτε πρόβλεψη για σχετική διαδικασία από το ελληνικό δίκαιο.
«Η νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα προκύψει μετά τη λήξη της παράτασης της ισχύουσας δανειακής σύμβασης θα έρθει φυσικά προς κύρωση στη Βουλή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα» καταλήγει ο κ. Παππάς.
Αναλυτικά η επιστολή του υπουργού Επικρατείας:
«Ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, πολύ περισσότερο «συμφωνία παράτασης του Μνημονίου», όπως αναφέρεται στην ερώτηση. Στις 26.2.2015 παρατάθηκε η ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF/ESM), μέχρι το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους. Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους. Καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση από τη χώρα μας, ο ESM δεν απαιτεί καμία περαιτέρω διαδικασία κύρωσης, πέραν της υπογραφής του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Το ελληνικό δίκαιο ομοίως δεν επιβάλλει την κύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης για τον ίδιο ως άνω λόγο.
Η υπογραφή της παράτασης της δανειακής σύμβασης, συνοδεύεται από κείμενο πολιτικών πρωτοβουλιών του υπουργού Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στο Eurogroup και δόθηκε στη δημοσιότητα. Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού δεν συνιστά Σύμβαση και κανένας λόγος κυρώσεώς του από τη Βουλή δεν υφίσταται. Σχετική είναι και η από 27.2.2015 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα προκύψει μετά τη λήξη της παράτασης της ισχύουσας δανειακής σύμβασης θα έρθει φυσικά προς κύρωση στη Βουλή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top