«στον ενικό»: Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο επίκεντρο

Ο απόηχος του Eurogroup στην Ελλάδα

​Η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup, οι συναντήσεις με τους… «θεσμούς», οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα λάβει ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην χθεσινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» στο Star.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή τόνισε μεταξύ άλλων ότι η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα.

«Εμείς θέλαμε να γίνει σαφές ότι η τρόικα τελειώνει όπως την ξέραμε. Η νέα αξιολόγηση αφορά στην συμφωνία – γέφυρα. Δεν αφορά στο email Χαρδούβελη. Δεν επανερχόμαστε στην πέμπτη αξιολόγηση», είπε.

Ο κ. Φίλης ανέφερε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί.

«Θα προχωρήσουμε και τα πρώτα χρήματα που έχουμε βρει δεν είναι αυτά που θα θέλαμε αλλά θα επιδιώξουμε να βρούμε και άλλα για την ανθρωπιστική κρίση. Εμείς θέλουμε να πάρουμε από κάπου και να δώσουμε κάπου αλλού. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να επιτεθεί στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι δεν προχώρησε την αξιολόγηση, με στόχο να μειώσει τα χρονικά περιθώρια της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

«Τώρα συζητάμε με την θηλιά στο λαιμό σε μία παγίδα που στήθηκε από τον κ. Σαμαρά και τους ομογάλακτους του στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Μ. Βορίδης τόνισε ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και πιέζουν αφόρητα τη χώρα.

«Το Eurogroup της Δευτέρας ήταν κρίσιμο γιατί αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αλλά από την άλλη πλευρά όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και είναι μπροστά. Δεν κάνω καμία απολύτως πρόβλεψη. Κάνω μόνο απολογισμό πεπραγμένων μέχρι στιγμής. Οι πρώτες 50 ημέρες πέρασαν και σε αυτές εκείνο που έχει γίνει είναι ότι τη τρόικα δεν την λέμε τρόικα, αλλά θεσμούς. Είναι, όμως, ακριβώς οι ίδιοι τρεις θεσμοί και παραμένουν τα ίδια φυσικά πρόσωπα», είπε με νόημα ο κ. Βορίδης.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι άλλαξε την επιχειρηματολογία της και από εκεί που έλεγε ότι η χώρα δεν χρειάζεται χρηματοδότηση, τώρα λέει ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί, ενώ σχολίασε δεικτικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε και πήρε παράταση της δανειακής σύμβασης και παραδέχθηκε ότι έχει ανάγκη τη δόση των 8 δισ. ευρώ.

Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες ότι η ΝΔ έστησε παγίδα στον ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Ποια είναι η παγίδα; Είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και πήραμε μία δίμηνη παράταση, η οποία άφηνε ένα μήνα στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τώρα μας εγκαλούν γιατί δεν δώσαμε μεγάλη παράταση στο μνημόνιο. Και τώρα μας βάζουν χέρι γιατί δεν το κάναμε έξι μήνες. Εμείς το κάναμε για να μην τους δεσμεύσουμε για να το καταργήσουν την άλλη μέρα».

Ο κ. Χ. Θεοχάρης από το Ποτάμι πάλι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είπε ο χρόνος περνάει σε βάρος της οικονομίας.

«Περιμένουμε την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Δυστυχώς κάθε ημέρα που περνάει άνθρωποι μπαίνουν στην ανεργία και επιχειρήσεις ψάχνουν που θα μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό», είπε.

Ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σγουρίδης, παραδέχθηκε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, επισημαίνοντας ότι ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση από παντού.

«Τεχνικά υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρακτικά δώσαμε τουλάχιστον να καταλάβουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Ο χρόνος είναι χρήμα γι’ αυτούς που ξέρουν να διαπραγματευθούν προς όφελος του λαού» , είπε.

Από το ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι το σκηνικό μετά τις εκλογές παραμένει το ίδιο.

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε το ίδιο σκηνικό. Ζούμε το ίδιο κλίμα τρομοκρατίας, το ίδιο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας για το εάν θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε την δόση. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανθρωπιστική κ��ίση προβλεπόταν ένα ποσό 1,3 εκατ. ευρώ και φτάσαμε στα 200 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση κούρευε μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει δόσεις. Η σημερινή κυβέρνηση κουρεύει το πρόγραμμα της για να πληρώσει δόσεις», τόνισε.

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για τη χώρα. Όχι άλλη σπατάλη για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή επί 15 ημέρες προσπαθούσαμε να καταλάβουμε και να συνεννοηθούμε για να πάρουμε χαρτί και μολύβι να καθίσουμε να δουλέψουμε. Χάνει χρόνο η χώρα. Κινδυνεύει η αγορά και η πραγματική οικονομία από οικονομική ασφυξία», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ενώ ο οικονομολόγος Δ. Χιόνης, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε κανέναν από τους 35 στόχους που συμφώνησε με τους εταίρους με εξαίρεση ��η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα θα μείνει εκτός του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και το καλοκαίρι και τόνισε ότι για να επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς θα πρέπει να έχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top