Σήμερα η «μητέρα των μαχών»: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup

Ένα βήμα πίσω την τελευταία στιγμή κάνει η Γερμανία

Σήμερα η «μητέρα των μαχών»: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup

​Λίγες ώρες έμειναν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup στις 16:00 το απόγευμα, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει τη «μητέρα των μαχών», και θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας.

Τα βλέμματα όλων, είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση, η οποία δεν αναμένεται να είναι εύκολη, καθώς το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία αναμένεται να είναι σκληρό, και ο φόβος ατυχήματος υπαρκτός.

Ωστόσο αργά χθες το βράδυ αχνοφάνηκε ένα φως στον ορίζοντα, δίνοντας ελπίδες πως θα υπάρξει συμφωνία, καθώς η Γερμανία μετά την αρχική ανυποχώρητη στάση του Σόιμπλε, έδειξε να κάνει ένα βήμα πίσω.

Όπως σας έχει ήδη γράψει το star.gr, υπήρξε από το euro working group, μια συμβιβαστική πρόταση στο παρά πέντε, η οποία ξεμπλοκάρει την διαπραγμάτευση.

2244612.jpg
Πρόκειται για μια κοινή αναλυτική δήλωση που προετοίμασαν χθες οι εκπρόσωποι των 19 Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και της Κομισιόν, η οποία συνθέτει τις απόψεις των δύο πλευρών σε ένα νέο κείμενο, επεξηγώντας αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, απόψεις και μελλοντικές δεσμεύσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, το κείμενο του ελληνικού αιτήματος παραμένει ως έχει και ενέχει τη θέση «letter of intend» (επιστολή προθέσεων) για την παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος για έξι ακόμα μήνες.

Στο κείμενο της κοινής δήλωσης επεξηγείται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αντικαθιστώντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις μόνο μετά από συνεννόηση και διαβουλεύσεις με τους τρεις θεσμούς που μέχρι πρότινος αποτελούσαν την τρόικα.

Επίσης, στο κείμενο γίνεται μνεία της ευελιξίας που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα και της σαφούς προθέσεως να γίνει χρήση αυτής.

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ:

Την ίδια στιγμή, το παρασκήνιο είναι έντονο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες το βράδυ τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι, οι οποίες έγιναν σε καλό κλίμα σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται πριν το κρίσιμο Eurogroup, να υπάρξει συνάντηση Ολάντ και Μέρκελ, η οποία θεωρείται πως θα είναι σημαντική για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top