Α. Σαμαράς: «Όλοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα»

Πώς θα διατεθεί το πακέτο Γιούνκερ;

Όλοι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα κα�� στο πακέτο Γιούνκερ, ύψους 315 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της ΕΕ.

«Το πακέτο Γιούνκερ είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και όλοι το χαιρετίσαμε ως ένα πακέτο με πολιτικό συμβολισμό και ως πρωτοβουλία που δείχνει την στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σηματοδοτεί την μετάβαση σε μία νέα περίοδο για τη ΕΕ όπου η ανάπτυξη θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις είναι το σωστό τρίγωνο, καθώς χωρίς το τρίτο σκέλος, δεν θα ήταν σωστή η πολιτική και δεν θα ήταν ανταγωνιστική η Ευρώπη στο μέλλον.

«Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί επίσης την προστιθέμενη αξία του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν θα μπορούσε και δεν θα τολμούσε να επενδύσει. Εν αντιθέσει με τα ΕΣΠΑ μιλάμε για δάνεια και για ανάληψη ρίσκου από την ΕΕ για δάνεια που διαφορετικά δεν θα δίνονταν», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το τελευταίο διάστημα έχει υπολογιστεί ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί 430 δισ. ευρώ οι επενδύσεις, έχει περιοριστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχει μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και τα πλεονεκτήματα έναντι ΗΠΑ και Κίνας έχουν εν πολλοίς εξατμιστεί. Είχαν μείνει πίσω σημαντικές υποδομές όπως τα δίκτυα, η έρευνα και η καινοτομία. Με το πακέτο Γιούνκερ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων, που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις. Θα είναι μέσα σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει απλοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας».

Όσον αφορά στην υλοποίησή του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι αυτή θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, επεσήμανε όμως ότι από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα σε έτοιμα σχέδια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εντοπισμός ώριμων μεγάλων έργων, δημόσιων και ιδιωτικών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν μία από τις πρώτες τρεις χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα.

Όπως δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της φοροαποφυγής και της ανταλλαγής στοιχείων επιβατών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα της Ουκρανίας, με τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ να δίνουν έμφαση στο κατά π��σο θα μπορέσει κάθε χώρα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top