Αθανασίου για Ρωμανό: «Θα του δώσουμε τη δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης των μαθημάτων»

«Δεν είναι ευθύνη του υπουργού να το αποφασίσει»

Αθανασίου για Ρωμανό: «Θα του δώσουμε τη δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης των μαθημάτων»

​Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά για τον Νίκο Ρωμανό και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, αποκάλυψε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να μπορέσει να παρακολουθεί τα μαθήματα με τηλεδιάσκεψη και να παίρνει άδειες μόνο για να δίνει εξετάσεις.

«Εμείς ενισχύσαμε τα μαθήματα εκπαίδευσης σε επτά σωφρονιστικά καταστήματα και πέρσι και φέτος είχαμε μεγάλη επιτυχία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το γεγονός ότι κάποιος κρατούμενος έχει περάσει σε μια πανεπιστημιακή σχολή δε σημαίνει ότι του χορηγείται και εκπαιδευτική άδεια. Αυτό αποφασίζεται σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα και το νόμο. Τον νόμο δεν τον κατασκεύασα εγώ χθες. Βεβαίως πρέπει κάποιος που περνάει στο πανεπιστήμιο να περαιώνει τις σπουδές του και να διευκολύνεται γι’ αυτό, αλλά όμως υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα που πρέπει να αποφασίσουν», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το Συμβούλιο των φυλακών είναι αυτό που πρέπει να αποφασίσει και δευτερευόντως το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

«Δεν φτάνει η αρμοδιότητα του υπουργού μέχρι να παρέμβει και ν�� επιβάλει τις απόψεις του στα θεσμοθετημένα όργανα, όμως παρ’ όλ’ αυτά, έχω έρθει σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας να μελετήσουμε το θέμα της τηλεδιάσκεψης μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το νομοθετικό πλαίσιο. Το ζήτημά μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στον σπουδαστή να σπουδάσει με ένα πρόσφορο μέσο ή να του δίνουμε άδειες να πηγαίνει στη σχολή του; Βεβαίως και θα παίρνει άδειες, όταν χρειάζεται να δώσει εξετάσεις, αλλά η παρακολούθηση των μαθημάτων μπορεί να γίνει με τηλεδιάσκεψη», πρόσθεσε.

Ο κ. Αθανασίου, αναφέρθηκε επίσης και στην αναθεώρηση του συντάγματος που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της οποίας όπως αποκάλυψε θα γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία για πρόωρες εκλογές.

Με αφορμή μάλιστα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δίστασε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Α. Τσίπρα προσωπικά για την χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

«Χθες άκουσα τον κ. Τσίπρα και έμεινα κατάπληκτος. Άκουσα τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λέει ότι επιζητείται η αποστασία βουλευτών. Ο βουλευτής δηλαδή δεν μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση; Δηλαδή τα κόμματα βάζουν φραγμούς και ο αρχηγός λέει στους βουλευτές τι θα κάνουν; Ευτελίζεται το πολιτικό σύστημα», είπε και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι οι βουλευτές, παρά το γεγονός ότι η Βουλή δεν έχει πρόσωπα κύρους, όπως στο παρελθόν, έχουν την αίσθηση του καθήκοντος, πιστεύουν στο δημοκρατικό πολίτευμα, στους θεσμούς και δεν θα ήθελαν αυτός ο ύψιστος πολιτειακός θεσμός να αποτελέσει αντικείμενο αυτής της συζήτησης που γίνεται τώρα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα ψήφιζαν για Πρόεδρο αν η ψηφοφορία ήταν μυστική».

Χαρακτήρισε μάλιστα «άστοχες» και «αντισυνταγματικές» τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «πού την είδε την αποστασία. Ο βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι θέλει να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το πολιτικό σύστημα, αλλά οι τοποθετήσεις αυτές είναι άστοχες και αντισυνταγματικές».

Τέλος ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να νομιμοποιηθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Αθανασίου απάντησε:

«Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Εξάλλου και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Όταν μιλάει για γάμο μιλάει για άνδρα και γυναίκα. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται την φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία ο γάμος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top