Στα μαχαίρια ξανά Βενιζέλος-Παπανδρέου για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΠΑΡ

Τα σχέδια των δύο αντρών και ο ρόλος του Σημίτη

Στα μαχαίρια ξανά Βενιζέλος-Παπανδρέου για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΠΑΡ

Πριν καλά καλά περάσει μία εβδομάδα από το πολυσυζητημένο αντάμωμα τους με τα παγωμένα χαμόγελα και την χειραψία για την συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, φούντωσαν πάλι τα σενάρια πως οι σχέσεις των κυρίων Βενιζέλου και Παπανδρέου δεν είναι και οι καλύτερες ειδικά με την βόμβα που έριξε ο π��ώην πρωθυπουργός για σύγκληση συνεδρίου και εκλογή προέδρου από την βάση.

Η απάντηση του γραφείου του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματα του κ.Παπανδρέου έριξε και άλλο λάδι στην φωτιά, καθώς έκανε λόγο για «κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας», που «προκαλούν αβεβαιότητα και αστάθεια».

Όπως γράφουν τα Νέα, καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη για υποχωρήσεις και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να προωθήσει με μεγαλύτερο πείσμα τη διαδικασία συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, αυτό δηλαδή που επιδιώκει να αποτρέψει η πλευρά Παπανδρέου.

Από την πλευρά του Βενιζέλου, πιστεύουν ότι η στάση του Γιώργου Παπανδρέου ενδεχομένως να τους βγει και σε καλό. Λένε μάλιστα πως ενδεχόμενη αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από το κόμμα ίσως να απελευθερώσει υγιείς εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που κινούνται γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι με τον Γ.Παπανδρέου εκτός ο πρώην πρωθυπουργός (Σημίτης) θα ενταχθεί πιο ενεργά στη διαδικασία ανασύστασης της Δημοκρατικής Παράταξης, συμμετέχοντας δυναμικά ακόμη και στην προεκλογική εκστρατεία.

Πάντως, σύμφωνα με στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Γ.Παπανδρέου η αναφορά σε εκλογή νέου προέδρου δεν αφορά τίποτε άλλο από την επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός της πλευράς Παπανδρέου θέλει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων να εκδηλώνεται ένα κύμα αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε να αποτραπεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και να μετεξελιχθεί σε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο αυτό καλούνται να υπηρετήσουν Νομαρχιακές Επιτροπές -οι οποίες σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν καμία ισχύ- και στελέχη που θα βγουν δημοσίως ακόμη και με υπογραφές ζητώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωση του παραπαίοντος ΠΑΣΟΚ.

Τρίβουν τα χέρια τους στην Συγγρού

Για το Μαξίμου και την Συγγρού από την άλλη μεριά, η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ λειτουργεί περισσότερο σαν όπλο της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο για τη διαδικασία εξουδετέρωσης των πασοκικών αξιώσεων (όχι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όχι ομαδικές απολύσεις) στην διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top