Θετικό κλίμα στη συνάντηση Δένδια-τρόικας για τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Συζήτηση και για το νέο πτωχευτικό κώδικα που θα αφορά και τα νοικοκυριά

Θετικό κλίμα στη συνάντηση  Δένδια-τρόικας για τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Θετικό κλίμα επικράτησε σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με τους εκπροσώπους της τρόικας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας χαρακτήρισαν “very positive approach” (πολύ θετική προσέγγιση) την λύση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σήμερα και αύριο θα υπάρξει συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων του ΥΠΑΑΝ και της τρόικας προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Δένδια μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε αναμένεται να αναχωρήσει το κλιμάκιο της τρόικας από την Ελλάδα.

Πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνιζαν ότι το θέμα των πλειστηριασμών δεν περιλαμβανόταν στη σημερινή ατζέντα, αλλά διαβεβαίωναν ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στην τελική φάση βρίσκεται επίσης η επεξεργασία του νέου πτωχευτικού δικαίου, με δύο πτωχευτικούς κώδικες, όχι μόνο για τα νομικά πρόσωπα αλλά και για τα φυσικά για πρώτη φορά, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να αξιοποιούν τις διατάξεις του και τα νοικοκυριά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η επιδότηση του επιτοκίου των ήδη υφιστάμενων ενήμερων δανείων από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ζήτημα για το οποίο επίσης υπήρξε θετική ανταπόκριση από την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο έγινε αναφορά στην επίλυση των τελευταίων τεχνικών ζητημάτων, όπως π.χ. ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να φορολογηθούν, γεγονός που θα σήμαινε αύξηση του κόστους χρήματος. Και το ζήτημα αυτό όμως αναμένεται να επιλυθεί και να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη λειτουργία του το Ταμείο δίνοντας ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει καταργηθεί επίσης μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών στις αδειοδοτήσεις, σε εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή.

Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Άνοιξη για τη μείωση των τιμών, έχουν αποδώσει στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά θα υπάρξει αξιολόγηση και για την πορεία κάθε μέτρου χωριστά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top