Σε τι συμφ��νούν και σε τι διαφωνούν κυβέρνηση και τρόικα

Διαφορά 1,3 δισ. ευρώ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Μια διαφορά 1,3 δισ. ευρώ χωρίζει την τρόικα από την κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης, η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση της αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, στο τραπέζι θα πέσει η οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015 που θα περιλαμβάνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Το προσχέδιο θα ενσωματώνει τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, τη θέσπιση έως και 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο, την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση και το 2015 και η μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που ήδη κατατέθηκε στη Β��υλή.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο θα προβλέπει χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 σε σχέση με το μνημόνιο. Θα είναι 2,3% του ΑΕΠ, έναντι 3% που είναι η μνημονιακή δέσμευση. Τι σημαίνει αυτό; Μια διαφορά 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό ακριβώς είναι το ποσό που η κυβέρνηση θέλει να ρίξει στην οικονομία με τις ελαφρύνσεις προκειμένου να αυξηθούν τα εισοδήματα και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι ο μνημονιακός στόχος για το 3% παραμένει, αλλά δεν αποκλείουν να αναθεωρηθεί με την επαναρρύθμιση του χρέους έως το τέλος του έτους.

Η δεύτερη φάση της αξιολόγησης ανέμενεται να λάβει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου, με την τρόικα να επιστρέφει στην Αθήνα για τα καυτά θέματα τ��ν ανατροπών που ζητάει στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο οργανωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, τη θέσπιση του lock out και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δέχεται αλλαγές που θα μειώσουν εκ νέου το εισόδημα των πολιτών.

Στόχος είναι οι υπόλοιπες απαιτήσεις της τρόικας να μεταφερθούν στο «ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», που θα συμφωνηθεί αμέσως μετά και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top