«Κληρώνει» σήμερα για τα Αμυντικά, την Παρασκευή για τους πλειστηριασμούς

Αναχωρεί η τρόικα - συνεδριάζει το Eurogroup. Τι θα γίνει με την δόση

«Κληρώνει» σήμερα για τα Αμυντικά, την Παρασκευή για τους πλειστηριασμούς

Πρώτη ανάρτηση: 17/12/2013 00:09

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στρέφονται τα βλέμματα για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που κρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το Καλοκαίρι. Οι επαφές με την τρόικα ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, με τον Πολ Τόμσεν να δηλώνει πως θα επιστέψουν τον Ιανουάριο και τον Γιάννη Στουρνάρα να ενημερώνει τον πρωθυπουργό.

Συμφωνία για τα ΕΑΣ = «πράσινο φως» για την δόση

Μετά το ραντεβού Στουρνάρα – τρόικας, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για συμφωνία πριν από το Eurogroup της Τρίτης.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία για τα Αμυντικά Συστήματα, θα αποφασίσει το Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά την βραδινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε πως στο θέμα των πλειστηριασμών υπάρχει πρόοδος με την τρόικα, η οποία αναχωρεί από την χώρα μας και θα επιστρέψει μέσα στον Ιανουάριο.

Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα λάβει θετική γνωμοδότηση από το Eurogroup, κάτι που θα επιτρέψει στο ΔΣ του ESM, την Πέμπτη, να αποφασίσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Όσο αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει στο 13% και μετά την 31η Δεκεμβρίου οπότε λήγει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σε σημαντικό βαθμό. «Θα νομοθετήσουμε και για το ΦΠΑ στην εστίαση. Προβλέπεται να δώσουμε ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα», είπε η ίδια πηγή.

Τέλος, το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν και ότι επιδίωξη κυβέρνησης και τρόικας είναι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου 2014, ώστε η χώρα να μπορεί να λάβει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Ακόμα και μονομερώς οι πλειστηριασμοί

Στο θέμα των πλειστηριασμών υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα, η οποία τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Από την πλευρά της Αθήνας, σκοπός της να νομοθετήσει μέχρι την Παρασκευή, ακόμα και μονομερώς.

«Κατ΄ αρχήν στόχος είναι να νομοθετήσουμε έως τέλος της εβδομάδας… Θα νομοθετήσουμε αν όχι με συμφωνία της τρόικας, με την ανοχή της», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως στις νέες επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε περαιτέρω προσέγγιση και περιορίστηκαν οι διαφορές, ενώ οι συνεννοήσεις θα συνεχιστούν μέσω mails και τηλεφωνικά.

Τον Γενάρη τα σπουδαία

«Θα επιστρέψουμε τον Γενάρη», είπε ο Πολ Τόμσεν αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας.

Μιλώντας για τις επερχόμενες επαφές με την τρόικα, στέλεχος του Υπουργείου ��πισήμανε πως στο τραπέζι θα πέσουν, μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο, οι φόροι υπέρ τρίτων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

«Θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό», συνέχισε το ίδιο στέλεχος, αποκλείοντας για ακόμα μία φορά μειώσεις συντάξεων και μισθών, αλλά και αυξήσεις φόρων.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις Στουρνάρα μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού, το βράδυ της Δευτέρας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top