Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κόντρας με τους δικηγόρους από τον Αθανασίου

Αλλά επιμένει στο «όχι στα συμβόλαια» η κυβέρνηση

Ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται ελάχιστη αμοιβή για τους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με πάγια αντιμισθία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να περάσει χωρίς αντιδράσεις η ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων, που αποτελεί προαπαιτούμενο και υποχρέωση της χώρας βάσει μνημονίου.

Το ποσό αυτό πιθανότατα θα είναι κοντά στα 600 ευρώ, γεγονός που απομακρύνει τους φόβους των δικηγόρων ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αμοιβές λίγων ευρώ σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Αυτό ήταν και το αίτημα των εκπροσώπων των τριών μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων της χώρας που έγινε αποδεκτό σε μια προσπάθεια προφανώς να αποκλιμακωθεί η ένταση αφού τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, οι δικηγόροι κατέρχονται σε 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους.

Παραμένει το «όχι στα συμβόλαια»

Ισχυρός λόγος για την ικανοποίηση του αιτήματος των δικηγόρων αποτελεί προφανώς και το γεγονός ότι «οι μισοί Βουλευτές και υπουργοί είναι δικηγόροι», άποψη που κατέγραψε κυβερνητική πηγή και αποτελεί πιθανόν και επιχείρημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιήθηκε ήδη προς την τρόικα ώστε να γίνει αποδεκτή η ρύθμιση. Ανοιχτό παραμένει βέβαια το θέμα της μη υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συ��βόλαια, όμως το θέμα αυτό έχει ρυθμιστεί ήδη με νόμο και η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει. Μένει βέβαια να φανεί αν οι δικηγόροι τελικά αποκλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μετά αυτή την τροπολογία του Υπ. Δικαιοσύνης. Πάντως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, μιλώντας στη ��ουλή είχε πεί ότι ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιεί ως άλλοθι την τρόικα για να προωθήσει προαποφασισμένες διατάξεις. Ακόμη ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι με τις διατάξεις που προωθούνται στην πραγματικότητα το επάγγελμα «κλείνει, δεν ανοίγει». ​

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top