Ολικό «λίφτινγκ» στις δημοτικές εκλογές

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων

Ολικό «λίφτινγκ» στις δημοτικές εκλογές αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν από τις κομματικές παρεμβάσεις. Μάλλον μόνο η κάλπη θα μείνει ίδια, καθώς θα αλλάξουν ως και τα ψηφοδέλτια...

Πιο αναλυτικά το νέο εκλογικό σύστημα προβλέπει:

-Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.
-Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.
-Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται την δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων.
- Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.
-Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψήφιου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Μιχελάκη, με κύριο στόχο να απεγκλωβι��τούν οι δημοτικές εκλογές από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και αναμένεται να ισχυσουν από τις εκλογές του Μαΐου, υποστηρίζει το Μαξίμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top