Ολάντ: Στηρίζουμε την Ελλάδα – Σαμαράς: Σημειώσαμε πρόοδο αλλά με βαρύ τίμημα

Έκπληκτος ο Γάλλος Πρόεδρος: Δεν ήρθα να πουλήσω φρεγάτες!

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Φρανσουά Ολάντ, όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο ηγέτες στη συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Σαμαράς: Σταθερός σύμμαχός μας η Γαλλία - Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά πληρώνοντας βαρύ τίμημα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Γαλλία ανέκαθεν ήταν σταθερός σύμμαχος της χώρας μας σε κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας της: από την Επανάσταση του 1821 έως τη μετάβαση στη δημοκρατία και την ένταξη στην ΕΟΚ. «Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και σήμερα από ένα δύσκολο πρόγραμμα. Η Γαλλία και πάλι δίνει μαζί μας τον αγώνα. Αγώνα για περισσότερη αλ��ηλεγγύη μέσα στην Ευρώπη και περισσότερη ανάπτυξη για όλη την Ευρώπη» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος του εξέφρασε τη συμπαράσταση του, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για τη λήψη μέτρων ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά πληρώνοντας «βαρύ τίμημα με ύφεση και ανεργία που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο σε αυτόν τον τόπο», ενώ προανήγγειλε στενή συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας με αφετηρία τις δύο σημερινές συμφωνίες των δύο χωρών: τη συμφωνία για τον τουρισμό (υπογράφηκε ήδη) και τη συμφωνία των συνδέσμων βιομηχανιών των δύο χωρών για κοινό επιχειρηματικό συμβούλιο (θα υπογραφεί εντός της ημέρας). Παράλληλα, προανήγγειλε και στενή συνεργασία των δύο χωρών για τη μετανάστευση που θα επικυρωθεί σε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, και ευχήθηκε η παραδοσιακή φιλία των δύο χωρών να μετασχηματιστεί σε «στενή συνεργασία».

«Ευχαριστώ και πάλι τον κ. Ολάντ για την παρουσία του εδώ. Υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη στρέφεται ξανά προς την Ελλάδα με εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ολάντ: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα – Να της δοθεί χώρος να αναπνεύσει

Ο Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, τόνισε πως η Γαλλία θε��ρεί παραδοσιακό φίλο την Ελλάδα και στάθηκε στις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι βιώνει την κρίση πιο σκληρά από κάθε χώρα της Ευρώπης.

«Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι. Βρίσκομαι σήμερα εδώ σαν ηγέτης μια χώρας που θέλησε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Από την πρώτη στιγμή πάλεψα για να πείσω γι΄ αυτό όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης» ξεκαθάρισε ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος αναγνώρισε ότι η χώρα μας έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και ζήτησε να της δοθεί χώρος για να «αναπνεύσει»: «Ο κ. Σαμαράς μου θύμισε ότι η Ελλάδα είναι στον 6ο χρόνο ύφεσης. Η ανεργία είναι πάνω από 20% και στους νέους πάνω από 60%! Πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Έπρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσε��ς αλλά πρέπει να της δώσουμε και κάθε ευκαιρία και δυνατότητα για να πετύχει τους στόχους της».

Ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε, όπως αναμενόταν, να ενισχυθεί η γαλλική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα και ανέφερε ενδεικτικά τους τομείς του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας και των σιδηρόδρομων.

«Στηρίζω τη δράση της Ελλάδας και ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ήσαστε η πρώτη χώρα από την Ευρώπη που μας στήριξε στο Μάλι» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του Γάλλου προέδρου σε δημοσιεύματα που τόνιζαν πως έρχεται για να πουλήσει γαλλικές φρεγάτες στην Ελλάδα, με τον ίδιο να δηλώνει έκπληκτος: «Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς. Το άκουσα και αυτό. Ήρθα για αλληλεγγύη και για εμπιστοσύνη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top