Υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης η Ντ. Μπακογιάννη

Ζητά να πληροφορηθεί από τον ΥΠΟΙΚ που κυμάνθηκαν τα έσοδα από την αύξηση

Υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης τάσσεται για μία ακόμη φορά η βουλευτής της ΝΔ κ. Ντ. Μπακογιάννη, με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η οποία ζητά να πληροφορηθεί σε ποιο ύψος κυμάνθηκαν τα δημόσια έσοδα, ύστερα από την αύξηση της τιμής του.
Η ερώτηση της κ. Μπακογιάννη προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα «Δημόσια έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης», έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε το 2012 από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονταν κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι η κάθετη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 70% δεν μπορεί να καλύψει το κενό στην υστέρηση των εσόδων, παρά το γεγονός ότι η τελική τιμή του καυσίμου είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι έως το τέλος Νοεμβρίου 2012, οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθαν σε 1,080 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο του 2011, οι αντίστοιχες εισπράξεις ήταν 1,165 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι παρά τον εξαπλασιασμό του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται. Έχω ήδη θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα κατά την παρέμβασή μου για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και η απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν γενική και αόριστη.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη πετρελαίου στα νοικοκυριά επιτείνει την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, ενώ η θερμαντική χρήση ακατάλληλων υλικών προκαλεί περιβαλλοντική μόλυνση και απειλεί τη δημόσια υγεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια ήταν τα έσοδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, κατά την οποία εφαρμόστηκε η απόφαση για αύξηση της τιμής του πετρελαίου;

2. Ποια είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010, 2011 και 2012;

3. Ποια είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010, 2011 και 2012;».

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top