Προσοχή στις απάτες με δωρεές για την Ουκρανία

Τι πρέπει να προσέξετε για να μη σας πάρουν χρήματα

Phishing

Να εκμεταλλευτούν την ευαισθητοποίηση ενός πολύ μεγάλου μέρους της παγκόσμιας κοινής γνώμης, που στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών και στηρίζει την προσπάθειά τους να αμυνθούν έναντι της ρωσικής εισβολής, επιχειρούν επιτήδειοι.

Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο θέλουν να προχωρήσουν σε δωρεές και έτσι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πολλά ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που επιθυμούν να επωφεληθούν από την προθυμία τους να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Ρουσόπουλος: Δε νομίζω να σταματήσει ο Πούτιν, θα πάει μέχρι τέλους

«Ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προσέξτε για τυχόν ορθογραφικά λάθη στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και ελέγξτε, αν ο αποστολέας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι αυθεντικός», όπως αναφέρει η Check Point Software.

Τι πρέπει να προσέξετε

Όσοι επιθυμούν να κάνουν δωρεά υπέρ της Ουκρανίας, πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής συμβουλές ασφαλείας:

Δωρεές Ουκρανία

Οι επιτήδειοι προσπαθούν να επωφεληθούν από την προθυμία χιλιάδων ανθρώπων να βοηθήσουν την Ουκρανία / Πηγή φωτογραφίας: blog.checkpoint.com

- Spot Fake Domains: Μία από τις πιο κοινές τεχνικές, που χρησιμοποιούνται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing, είναι τα lookalike ή ψεύτικα domains. Τα lookalike domains έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται με μια τυχαία ματιά ως νόμιμα ή αξιόπιστα domains.
Για παράδειγμα, αντί της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου manager@company.com, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing μπορεί να χρησιμοποιεί manager@cornpany.com ή boss@compаny.com.

«Θα τα χρησιμοποιήσει εάν… »: Ανησυχία σε Ευρώπη για τα πυρηνικά του Πούτιν

- Προσοχή στις ασυνήθιστες επισυνάψεις: Ένας κοινός στόχος των ηλεκτρονικών μηνυμάτων phishing είναι να εξαπατήσουν τον παραλήπτη, ώστε να κατεβάσει και να εκτελέσει στον υπολογιστή του το συνημμένο κακόβουλο λογισμικό. Για να λειτουργήσει αυτό, το email πρέπει να μεταφέρει ένα αρχείο, που είναι ικανό να εκτελέσει εκτελέσιμο κώδικα.

Ως αποτέλεσμα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing μπορεί να έχουν ασυνήθιστα ή ύποπτα συνημμένα. Για παράδειγμα, ένα υποτιθέμενο τιμολόγιο σε αρχείο ZIP ή ένα συνημμένο έγγραφο του Microsoft Office μπορεί να απαιτεί την ενεργοποίηση μακροεντολών για την προβολή του περιεχομένου.

Μητσοτάκης: «Ο αναθεωρητισμός καραδοκεί και στη γειτονιά μας»

- Προσέξτε για λάθος γραμματική ή τονισμό: Συχνά, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing δεν γράφονται από άτομα που γνωρίζουν άπταιστα τη γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα μπορεί να περιέχουν γραμματικά λάθη ή απλώς να ακούγονται λάθος.

- Προσοχή στα ύποπτα αιτήματα: τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού «ψαρέματος» έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν χρήματα, διαπιστευτήρια ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάνει ένα αίτημα ή μια απαίτηση που φαίνεται ασυνήθιστο ή ύποπτο, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι αποτελεί μέρος μιας επίθεσης ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

Αυξήθηκαν κατά 196% οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία

Εξάλλου, μεγάλη είναι η αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Software, οι κυβερνοεπιθέσεις κατά της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 196% τις τρεις πρώτες ημέρες της μάχης (σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου 2022).

Την ίδια στιγμή, τα online μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) στις ανατολικές σλαβικές γλώσσες (Ρωσία/Ουκρανία) αυξήθηκαν κατά 7 φορές. Μάλιστα, το ένα τρίτο αυτών των κακόβουλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων απευθύνονταν σε Ρώσους παραλήπτες και αποστέλλονταν από ουκρανικές διευθύνσεις email.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top