Επιδότηση παγίων δαπανών: Μέχρι 4 Αυγούστου οι αιτήσεις

Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021

Χρήματα αριθμομηχανή

Τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνουν οι τελικές αιτήσεις για την επιδότηση παγίων δαπανών στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), περιγράφει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Η προθεσμία για τους περίπου 30.000 δικαιούχους, που μετείχαν στο πρώτο κύκλο, λήγει στις 4 Αυγούστου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021.

Κατά την αίτηση οι επιχειρήσεις δηλώνουν το ποσό της ενίσχυσης, που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δικαίωμα έκπτωσης από τρέχουσες φορολογικές οφειλές, και το ποσό της ενίσχυσης, που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020, σε σχέση με το 2019, και για τις υποκείμενες σε ΦΠΑ την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο, εφόσον τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του έτους 2020 είναι μικρότερα κατά τουλάχιστον 30% από το σύνολο εξόδων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πωληθέντων, ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους ή των εσόδων τους.

Τα ποσά ενίσχυσης

Για τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτημα, το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της ζημίας προ φόρων της επιχείρησης και στην περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 90% της ζημίας προ φόρων, με την εξαίρεση των εταιρειών ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ, για τις οποίες δεν εφαρμόζεται το όριο αυτό.

Για τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτημα η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70%, και στην περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 90%, της ζημίας προ φόρων της περιόδου Απριλίου ως Δεκεμβρίου 2020, συνυπολογιζόμενων των προσωρινών μέτρων ενίσχυσης από τα οποία έχει επωφεληθεί η επιχείρηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top