Πότε συμφέρει τους συζύγους να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση

Τι πρέπει να προσέξουν με τα τεκμήρια και το αφορολόγητο

Να πάρουν διαζύγιο, αλλά μόνο για την εφορία, υποβάλλοντας ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, έχουν τη δυνατότητα πλέον οι σύζυγοι.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ η σχετική εφαρμογή, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses, είναι πλέον διαθέσιμη για τους φορολογούμενους.

«Τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το διαζύγιο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου», επισημαίνει στο star.gr, ο φοροτεχνικός και Ειδικός Γραμματέας Λογιστών Πάτρας, Δημήτρης Μπόκαρης, καθώς η διορία για να δηλωθεί η πρόθεση υποβολής χωριστής δήλωσης είναι μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η δήλωση υποβάλλεται και μονομερώς από τον ένα σύζυγο και είναι δεσμευτική και για τον άλλο σύζυγο. Ο άλλος σύζυγος ενημερώνεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή για τη χωριστή δήλωση δεν αφορά μέρη συμφώνου συμβίωσης.

Πότε συμφέρει τα ζευγάρια να κάνουν χωριστή φορολογική δήλωση

Η δυνατότητα αυτή δίνει διέξοδο σε πολλούς συζύγους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επιστροφή φόρου ή τη φορολογική ενημερότητα, λόγω οφειλών προς το Δημόσιο του άλλου συζύγου.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για συζύγους!

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά τα τεκμήρια, αλλά και το αφορολόγητο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που το διαζύγιο στην εφορία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον φόρο!

«Ο βασικός λόγος που θα υποβάλλει ένα ζευγάρι ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις είναι τα χρέη του ενός συζύγου προς την εφορία» σημειώνει ο κ. Μπόκαρης.

Οι χωριστές δηλώσεις σημαίνουν και διαφορετικό εκκαθαριστικό για τον κάθε σύζυγο. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος σύζυγος δικαιούται επιστροφή φόρου, θα τη λάβει, ανεξάρτητα από τις όποιες οφειλές του/της συζύγου. Παράλληλα, θα μπορεί ο σύζυγος να εκδώσει φορολογική ενημερότητα, χωρίς εμπόδια από τις οφειλές που θα έχει το έτερον ήμισυ.

Δείτε με ποιον τρόπο μέχρι τώρα τα ζευγάρια έβγαζαν "εικονικό" διαζύγιο:

Σύζυγοι και Εφορία - Μαζί στη ζωή... ξεχωριστά στις οφειλές

Και η πληρωμή του φόρου, για τους συζύγους που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα γίνεται διαφορετικά. Έτσι, μπορεί ο ένας σύζυγος να επιλέγει πχ. την τμηματική καταβολή και ο άλλος την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Προσοχή στα τεκμήρια και το αφορολόγητο

Η χωριστή δήλωση, πάντως, μπορεί να κρύβει και παγίδες, γι’ αυτό και «καλύτερα να αποφασίζεται από το ζευγάρι σε συνεννόηση με τον λογιστή του», τονίζει ο κ. Μπόκαρης.

Το ζευγάρι από κοινού έχει ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης τα 5.000 ευρώ. Με τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις, η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαμορφώνεται στις 3.000 ευρώ για τον κάθε σύζυγο, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ πάνω (6.000 ευρώ και για τους δύο, αντί για 5.000 που ήταν στην κοινή φορολογική δήλωση).

Παράλληλα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή με το αφορολόγητο. Στην κοινή φορολογική δήλωση, οι δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα για το αφορολόγητο υπολογίζονταν από κοινού. Με την ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ωστόσο, ο κάθε σύζυγος θα υπολογίσει ξεχωριστά τις δαπάνες του για να πάρει την έκπτωση φόρου, χωρίς να μπορεί να «μεταφέρει» όσες δεν του χρειάζονται στον/στην σύζυγο.

Επίσης, και τα όποια τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα μοιραστούν ανάμεσα στους συζύγους, στο ποσοστό που τους αναλογεί, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Έτσι, πιθανόν ο σύζυγος στο όνομα του οποίου είναι το αυτοκίνητο ή το σπίτι, να βρεθεί προ εκπλήξεως, αφού τα τεκμήρια γι' αυτόν θα είναι πολύ υψηλά.

Τι γίνεται όταν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα

Ένα ακόμη σημείο που χρειάζεται να προσέξουν οι σύζυγοι, πριν αποφασίσουν να υποβάλλουν χωριστή δήλωση στην εφορία, είναι το θέμα των προστατευόμενων τέκνων.

Το εισόδημα αλλά και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, επιβαρύνουν τον σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα. Αν οι γονείς έχουν ίσα εισοδήματα, τότε προστίθενται στο εισόδημα του πατέρα.

Παραδείγματα

Ζευγάρι με συνολικό ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ, 13.000 ο σύζυγος και 15.000 η σύζυγος, το οποίο έχει ένα αυτοκίνητο του 2012, 1.800 κυβικών εκατοστών, και ένα σπίτι 120 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης τα 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περίπτωση της κοινής φορολογικής δήλωσης, οι δαπάνες διαβίωσης ανέρχονται σε 18.800 ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το συνολικό εισόδημα του ζευγαριού. 

Έστω ότι το το ΙΧ και το σπίτι είναι στο όνομα του συζύγου. Αν το ζευγάρι υποβάλλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, τότε ο σύζυγος, θα έχει δαπάνες διαβίωσης ύψους 16.800, δηλαδή περισσότερες από το πραγματικό εισόδημά του. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο για τη διαφορά των 3.800 ευρώ (16.800 μείον 13.000), που ανέρχεται σε 836 ευρώ (υπολογίζεται με συντελεστή 22%).

Εάν, όμως, το σπίτι και το ΙΧ είναι συνιδιοκτησία 50%-50% στους συζύγους τότε, για το καθένα οι δαπάνες διαβίωσης θα ανέρχονταν σε 9.900 ευρώ, δηλαδή θα καλύπτονται από το πραγματικό εισόδημα του καθένα και δεν θα προκύψει πρόσθετος φόρος εισοδήματος.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
00:02 Ricky Martin: Πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις!
00:01 Κύκλωμα μετέφερε παράνομους μετανάστες με πολυτελές αυτοκίνητο
23:16 Αποκλειστικό: Εικόνες ντροπής στα Μέγαρα- Το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί
22:55 Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν ιρανικό drone
22:41 Δολοφονία βιολόγου: Ο 27χρονος είχε συλληφθεί πριν έναν χρόνο για εμπρησμό
22:38 Δείτε πόσο μεγάλωσε ο γιος της Πόπης Μαλιωτάκη και του Μπάμπη Λαζαρίδη
22:24 Κύπρος: 19χρονη κατήγγειλε ομαδικό βιασμό της από 12 άτομα
22:13 Πώς πήγαν τα πρώτα τετ α τετ με τους Θεσμούς
21:50 Ρωσία: Έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά Su-35
21:48 Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ:Απέδρασαν δύο κρατούμενοι από τις φυλακές Κασσάνδρας
21:39 Τατιάνα Στεφανίδου-Νίκος Ευαγγελάτος: Αυτό είναι το πολυτελές σπίτι τους!
21:32 Δένδιας στο AP: Δε βοηθά την Τουρκία να είναι νταής
21:28 Ψαράδες στο δέλτα του Έβρου: «Τούρκοι στρατιώτες έστρεψαν τα όπλα πάνω μας»
21:07 Στο Καματερό εντοπίστηκε το κλεμμένο όχημα του Μεταγωγών
20:33 3.000 προσλήψεις σε ΕΛ.ΑΣ. - Νοσοκομεία
17:11 Άση Μπήλιου: Προβλέψεις για κάθε ζώδιο - Πώς θα μας επηρεάσει η έκλειψη
09:21 Άση Μπήλιου: Οι προβλέψεις της για την έκλειψη Σελήνης του Ιουλίου!
19:33 Ελένη Μενεγάκη-Μάκης Παντζόπουλος: 10 χρόνια μαζί – Το love story τους
14:14 Άλλος άνθρωπος - Αγνώριστη η Τζούλια Αλεξανδράτου στη Μύκονο!
21:49 Αμαλία Κωστοπούλου: Αυτό είναι το σπίτι της στο Λος Άντζελες!
10:02 FaceApp – «Γεράσαμε» 10 αγαπημένους Έλληνες celebrities
22:38 Δείτε πόσο μεγάλωσε ο γιος της Πόπης Μαλιωτάκη και του Μπάμπη Λαζαρίδη
09:23 Σπανούλης-Χοψονίδου: Δείτε το υπέροχο σπίτι τους!
11:45 Ταύρος: «Έχεις πολλά επαγγελματικά θέματα!»
20:21 Δολοφονία βιολόγου: Τη βίασε και μετά την πέταξε στη σπηλιά
15:26 Δείτε τη γλυκιά κόρη του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε
10:56 Πρώτες πληρωμές για νέα κυβέρνηση: Πότε θα δοθούν ΚΕΑ, επιδόματα, συντάξεις
16:32 Αποκλειστικό star.gr - Η απάντηση του άντρα που φροντίζει τον Γιώργο Μαρίνο
18:28 Αυτή είναι η διατροφή που κάνει η Βίκυ Καγιά
14:23 Θρήνος στο θέατρο - Έφυγε από τη ζωή γνωστός Έλληνας ηθοποιός
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top