Θύμα χάκερ πασίγνωστη ελληνική εταιρεία – Πλήρωσε €75.000 λύτρα σε bitcoin

Χάος με παραγγελίες, παραδόσεις και πληρωμές για δύο ολόκληρες μέρες

Χακαρισμένος υπολογιστής και bitcoin

Θύμα χάκερ, οι οποίοι «αιχμαλώτισαν» για δύο ημέρες τα ηλεκτρονικά της συστήματα, έπεσε η Vivartia, η οποία τελικά πλήρωσε λύτρα 75.000 ευρώ σε bitcoin για να απαλλαγεί από την «πολιορκία».

Το περιστατικό της κυβερνοεπίθεσης συνέβη πριν από μερικές ημέρες. Οι εργαζόμενοι στα κεντρικά της Vivartia, μιας ισχυρής ελληνικής εταιρείας του ομίλου MIG και στην οποία ανήκουν – μεταξύ άλλων – η ΔΕΛΤΑ, τα Everest και τα Goody’s, πήγαν το πρωί να ανοίξουν τους υπολογιστές τους αλλά εμφανίστηκε μια μαύρη οθόνη, στην οποία δέσποζε η λέξη «password» μαζί με ένα ερωτηματικό.

Βρήκαν «γιάφκα» με bitcoin στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Λίγη ώρα μετά ήρθε και το μήνυμα από τον χάκερ, ο οποίος ζήτησε 75.000 ευρώ σε bitcoin προκειμένου να παραδώσει το password στη Vivartia. Σημειωτέον ότι οι συναλλαγές σε Βitcoin βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, πραγματοποιούνται μεταξύ δύο μερών, χωρίς να μεσολαβεί τράπεζα και χωρίς να μπορούν να αναστραφούν.

Όλα τα οικονομικά στοιχεία, από τις συναλλαγές, τις παραγγελίες, τις υποχρεώσεις, τις προμήθειες κ.λπ. μέχρι σούπερ μάρκετ, ακόμη και συναλλαγές σε καταστήματα της Vivartia στα αεροδρόμια, τα πάντα είχαν μπλοκαριστεί.

Και αυτό συνετέλεσε τελικά στο να ληφθεί η απόφαση να πληρωθούν τα λύτρα, ύψους 75.000 ευρώ, καθώς επί δύο ημέρες επικράτησε ένα χάος στις παραγγελίες, τις παραδόσεις, τις τιμολογήσεις αλλά και τις πληρωμές.

Η «κερκόπορτα» που άνοιξε τον δρόμο στους χάκερ

Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή κάλεσε ομάδα ειδικών από τη (θυγατρική της) SingularLogic, ενώ έσπευσαν και αυθεντίες στην κυβερνοασφάλεια, ειδικοί επιστήμονες, εταιρείες προστασίας δεδομένων, κλπ.

Γρήγορα οι ειδικοί εντόπισαν την κερκόπορτα που επέτρεψε την παραβίαση του συστήματος: σε κάποιες από τις δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις της Vivartia που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, αλλά μάλλον σε κάποιες αποθήκες) λειτουργούσαν κάποια «ξεχασμένα» κομπιούτερ με παλαιό λειτουργικό σύστημα Windows ΧΡ. 

Το 2014 η Μicrosoft είχε ανακοινώσει ότι σταματά πλέον να υποστηρίζει κομπιούτερ με Windows ΧΡ, ενώ το  2017 διέκοψαν την υποστήριξη των Windows ΧΡ και τα προγράμματα περιήγησης (browser), όπως τα Firefox και Chrome.

Κάποιος εργαζόμενος, που χειριζόταν αυτά τα απαρχαιωμένα κομπιούτερ, είχε απαντήσει σε ένα από τα συνηθισμένα μηνύματα για μια δήθεν ξεχασμένη κληρονομιά 1-2 εκατ. ευρώ, ή για κάποια εντυπωσιακή καλλονή, που ξαφνικά θέλει να τον συναντήσει, και το κακό έγινε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top