Blanchard: Μια αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές!

Κούρεμα του χρέους από τα κράτη-δανειστές προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Blanchard: Μια αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές!

​Κούρεμα του χρέους από τα κράτη-δανειστές προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Olivier Blanchard σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο blog iMFdirect, για χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο από την Ελλάδα.

«Απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί μια αξιόπιστη συμφωνία για την Ελλάδα», επισημαίνει ο Blanchard.

Ακόμα προσθέτει ότι μετά το νέο "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας –δανειστών στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η εξής ερώτηση: Τι ποσοστό προσαρμογών πρέπει να κάνει η Ελλάδα, πόσο πρέπει να κάνουν οι πιστωτές της;

O ίδιος εξηγεί ότι στο πρόγραμμα του 2012 η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, συμφώνησαν σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι θα παρείχαν στην χώρα την απαιτούμενη χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους αν αυτό ξεπερνούσε το 120% έως το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον Blanchard βάσει του προγράμματος το πρωτογενές πλεόνασμα θα έπρεπε να είναι 3% το 2015 και 4,5% την επόμενη χρονιά. Οι οικονομικές όμως και οι πολιτικές εξελίξεις έκαναν τον στόχο αυτό ανέφικτο και πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Περιελάμβανε ακόμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει με την σειρά τους να επανεξεταστούν.

Αναφορικά με το πόσο προς τα κάτω θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Blanchard εξηγεί πως ένας χαμηλότερος στόχος οδηγεί σε μια λιγότερο επώδυνη δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή για την Ελλάδας.

Οδηγεί κατά τον ίδιο δε και στην ανάγκη για μια επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση και δέσμευση για περισσότερη ανακούφιση χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων πιστωτριών χωρών. Όπως δηλαδή υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, υπάρχει όριο και στο πόσο χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους είναι πρόθυμοι οι πιστωτές να παρέχουν δεδομένου ότι έχουν με την σειρά τους να σκεφτούν και τους δικούς τους φορολογούμενους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top