Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Ραϊσί - Εικόνες από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Εντοπίστηκε νεκρός και ο υπουργός εξωτερικών της χώρας

Εντοπίστηκε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου οι σοροί του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και των άλλων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή.

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος της χώρας - Εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, οι σοροί θα μεταφερθούν στην πόλη Ταμπρίζ.

 

 

Νωρίτερα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν τον θάνατο τους, βάζοντας τέλος στο παγκόσμιο «θρίλερ» που ήταν σε εξέλιξη από την Κυριακή, καθώς υπήρχαν ελπίδες ότι οι ισχυροί άνδρες του Ιράν θα ήταν ζωντανοί.

 

 

Η ανακοίνωση αυτή ανοίγει περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στο Ιράν, μείζονα παράγοντα στη Μέση Ανατολή, μια περιφέρεια που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ιράν: Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Ραϊσί

Ενώ τα βλέμματα όλης της υφηλίου είναι στραμμένα στο Ιράν και υπάρχουν φόβοι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι «ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο δε θα προκαλέσει την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας».

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (...) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. «Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας».

Εμπραχίμ Ραϊσί

O Εμπραχίμ Ραϊσί / AP File Photo (Iranian Presidency Office)

Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να δίνονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Το ιρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας αντικαθίσταται στην περίπτωση θανάτου του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ στην προκειμένη περίπτωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε διάστημα 50 ημερών.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ για το δυστύχημα 

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ιρανού προέδρου, το Ισραήλ έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν είχε ανάμιξη στην υπόθεση.

«Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Συλλυπητήρια από ΕΕ, Τουρκία, Ρωσία για τον θάνατο του Ραϊσί

«Η ΕΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου Ραϊσί και του υπουργού εξωτερικών Αμντολλαχιάν, καθώς και άλλων μελών της αντιπροσωπείας και του πληρώματος σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες», είπε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ανέφερε ότι «συναισθάνεται τον πόνο του φίλου και αδελφού ιρανικού λαού». «Δυστυχώς η είδηση που ήρθε από το Ιράν μας προκάλεσε βαθιά θλίψη», πρόσθεσε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ραϊσί, «χαιρετίζοντας έναν πραγματικό πατριώτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και έναν αξιόπιστο φίλο της Μόσχας»: «Στη Ρωσία ο πρόεδρος του Ιράν Ε. Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χ. Αμιραμπντολαχιάν ήταν γνωστοί, αξιόπιστοι φίλοι της χώρας μας. Ο ρόλος τους στην ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς ρωσοϊρανικής συνεργασίας και πιστής σχέσης είναι ανεκτίμητος", πρόσθεσε. "Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, καθώς και σε όλον τον φίλο λαό του Ιράν. Οι σκέψεις και η καρδιά μας είναι μαζί σας αυτή τη θλιβερή στιγμή», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top