Κολομβία: Τουλάχιστον 28 σεξουαλικές επιθέσεις από αστυνομικούς

Έκθεση - κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας για τις διαδηλώσεις το 2021

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας - Βίντεο από Reuters

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις από αστυνομικούς στην Κολομβία κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την άνοιξη του 2021, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη, κάνοντας λόγο για «γενικευμένο πλαίσιο» κρατικής βίας.

Στοιχεία σοκ: Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού

Στην έκθεση, με έκταση 68 σελίδων, η ΜΚΟ τεκμηριώνει αυτές τις 28 υποθέσεις ανάμεσα σε «εκατοντάδες καταγγελίες» για «ψυχολογική βία, απειλές σεξουαλικής βίας, βία λόγω των προκαταλήψεων σε βάρος των προσώπων ΛΟΑΤΚΙ, επαφές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εξαναγκαστική αφαίρεση ρούχων, διακρίσεις λόγω του φύλου, βασανισμούς και βιασμούς». 

Απίστευτες καταγγελίες / Reuters

Οι καταγγελίες αυτές αφορούν επεισόδια που εκτυλίχθηκαν από την 28η Απριλίου ως την 30ή Ιουνίου 2021, ενώ γίνονταν ογκώδεις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της συντηρητικής κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ιβάν Ντούκε (2018-2022).

Αυστραλία: Ο αρραβωνιαστικός της τη βίαζε ενώ κοιμόταν - Το είδε σε βίντεο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του σχεδίου αύξησης των φόρων, το οποίο εντέλει μπήκε στο συρτάρι εξαιτίας του λαϊκού ξεσηκωμού.

Κόλαφος η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας / Reuters

«Η κρατική βία με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο πληθυσμός που διαδήλωνε ειρηνικά γα να ζητήσει και να απαιτήσει την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και την υποχρέωση να υπάρχει λογοδοσία εγγράφεται σε γενικευμένο πλαίσιο δράσης εναντίον του», έκρινε η Έρικα Γκεβάρα, η διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της έκθεσης στην Μπογκοτά.

Κολομβία: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο βαρόνος των ναρκωτικών «Οτονιέλ»

Υπό τον τίτλο «Η αστυνομία δεν νοιάζεται για μένα: Σεξουαλική βία και άλλη βία λόγω του φύλου στην εθνική απεργία του 2021», η έκθεση αυτή συγκεντρώνει μαρτυρίες θυμάτων και καταγγέλλει τα «υψηλά επίπεδα ατιμωρησίας» των υπευθύνων.

«Yψηλά επίπεδα ατιμωρησίας» των υπευθύνων / Reuters

«Δεν υπήρξε ούτε μία ποινική καταδίκη για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων», στηλίτευσε η Ανιές Καλαμάρ, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, κρίνοντας ότι «η βία στον δρόμο μεταφράστηκε κατόπιν σε βία στο δικαστικό σύστημα».

Ηράκλειο: Βίαζε την ανήλικη αδελφή των φίλων του επί επτά χρόνια

Σημειώνεται ότι η κοινωνική έκρηξη άνευ προηγουμένου, στην οποία πρωτοστάτησαν νέοι, κατεστάλη πολύ σκληρά από τις κολομβιανές δυνάμεις επιβολής της τάξης. Ο ΟΗΕ καταμέτρησε τουλάχιστον 46 θανάτους, τονίζοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας ευθύνονταν για «πολύ σοβαρές παραβιάσεις» θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top