Μπάιντεν: «Πύραυλος της ουκρανικής αεράμυνας έπληξε την Πολωνία»

Σε κατάσταση συναγερμού η Πολωνία – Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Οι πύραυλοι που έπεσαν σε πολωνικό έδαφος σκότωσαν δύο ανθρώπους / Βίντεο Open

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν,  δήλωσε στους εταίρους του σε G7 και ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

«Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία “πυραυλικό πλήγμα” σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το δεξί χέρι του Πούτιν.

«Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός», λένε οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, που είναι χώρα μέλος του NATO, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν έχει "αδιάσειστα στοιχεία" που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Μπάιντεν: «Πύραυλος της ουκρανικής αεράμυνας έπληξε την Πολωνία»

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή στη Συμμαχία, ο Μπάιντεν ενημέρωσε τους εταίρους σε G7 και ΝΑΤΟ ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε δήλωσε ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός S-300.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σημείωσε ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία από όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι στο έδαφος της χώρας του.

Πολωνία: Σε κατάσταση συναγερμού μετά την πτώση του πυραύλου

O στρατός της Πολωνίας βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού μετά την πτώση πυραύλου, πιθανόν ρωσικής κατασκευής, η προέλευση του οποίου παραμένει άγνωστη, σε χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πύραυλος σε Πολωνία: Για «προβοκάτσια» κάνει λόγο η Μόσχα

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά και την πτώση πυραύλου χθες στο πολωνικό έδαφος. 

 

«Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε ήδη χθες Τρίτη το βράδυ, αφού έγινε γνωστό ότι πύραυλος έπεσε σε πολωνικό χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Στο χωριό Σεβόντοφ οι δυνάμεις της τάξης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο που έπεσε ο πύραυλος.

Πολωνία πύραυλος

Το πυραύλικο πλήγμα που δέχθηκε η Πολωνία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό - AP/Evgeniy Maloletka

Οι Δυτικοί προσέφεραν συνετή στήριξη στην Πολωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει «απίθανο (...) (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τι συνέβη ακριβώς», προτού αντιδράσουμε, τόνισε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Και η Γαλλία ζήτησε να επιδειχθεί «η μέγιστη σύνεση», καθώς «πολλές χώρες» στην περιοχή διαθέτουν αυτού του είδους τους πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, προειδοποιώντας για «τον σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης».

το σημείο που έπεσε ο πύραυλος στην Πολωνία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την εκτόξευση πυραύλου στο έδαφος της Πολωνίας - AP/Evgeniy Maloletka

Το Κίεβο αρχικά ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «πύραυλο ρωσικής κατασκευής».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση» με τους πρεσβευτές της Συμμαχίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη χώρα.

Πολωνία: «Σκόπιμη πρόκληση», σύμφωνα με τη Μόσχα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και τον Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίνιου Ράου και τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες καθώς προχωρά η έρευνα και καθορίζουμε τα επόμενα κατάλληλα στάδια», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν από το Μπαλί.

Πολωνία πύραυλος

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος - AP/ Michal Dyjuk

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε «τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Πολωνών πολιτών, θυμάτων του τρόμου των ρωσικών πυραύλων».

«Η Ουκρανία, η Πολωνία, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκρατική Ρωσία», υπογράμμισε.

Ο Κουλέμπα από την πλευρά του χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας» τους ισχυρισμούς, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους οποίους ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος ενδέχεται να είναι ουκρανικός.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα στο έδαφος της Πολωνίας «προκλήσεις».

«Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

«Κανένα πλήγμα δεν εξαπολύθηκε σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα» από τον ρωσικό στρατό, τόνισε το υπουργείο.

Πολωνία: «Διατηρήστε την ψυχραιμία»

Στη διάρκεια της νύκτας ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από «όλους τους Πολωνούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους μπροστά σε αυτή την τραγωδία».

Στην Ουγγαρία ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν επισήμανε ότι το Συμβούλιο Άμυνας της χώρας συνεδρίασε το βράδυ.

Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι αν ένα κράτος μέλος είναι θύμα επίθεσης, τα άλλα θα θεωρήσουν αυτή την ενέργεια ως επίθεση εναντίον όλης της Συμμαχίας και θα λάβουν τα μέτρα που θεωρούν απαραίτητα για να συνδράμουν τη χώρα που δέχθηκε επίθεση.

Αν επιβεβαιωθεί ότι το πλήγμα στην Πολωνία προήλθε από τη Ρωσία, θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την έκρηξη στην Πολωνία

Παράλληλα, συνεδριάζει σήμερα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με αποκλειστικό θέμα τις εκρήξεις σε πολωνικό έδαφος.

Όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, «ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία». Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΑΜΠΕ ότι, μετά τις πρώτες ενδείξεις πως οι πύραυλοι που χτύπησαν πολωνικό έδαφος μάλλον είναι ουκρανικοί, θεωρείται λιγότερο πιθανό η Πολωνία να ζητήσει την ενεργοποίηση του 'Αρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας. Το Άρθρο 4 προβλέπει ότι μια χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της.

Фον ντερ Λάιεν: «Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα»

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα», τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter επισημαίνοντας την «πλήρη στήριξη» στην Πολωνία και τη βοήθεια στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Σήμερα συναντηθήκαμε με τους συμμάχους μας της G7 και του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μπαλί. Εκφράσαμε τη στήριξή μας και την αλληλεγγύη σε εκείνους που υποφέρουν από τις βάρβαρες επιθέσεις στην Ουκρανία», αναφέρει η Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα κι ενώ γινόταν έκκληση για το τέλος του πολέμου «η Ρωσία προχωρούσε σε μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας».

Η ίδια υπογραμμίζει επίσης ότι «εσκεμμένα η Ρωσία στοχεύει πόλεις και πολιτικές υποδομές, αποκόπτοντας παιδιά, γυναίκες και άνδρες από το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση. Όλοι καταδικάζουμε αυτές τις βάρβαρες ενέργειες από τη Ρωσία».

«Συζητήσαμε επίσης την έκρηξη στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προσφέρουμε την πλήρη στήριξή μας στην Πολωνία και τη βοήθειά μας με την εν εξελίξει έρευνα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Είμαστε ενωμένοι», καταλήγει η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΓΓ του ΟΗΕ: «Είναι απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία»

Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για τις πληροφορίες όσον αφορά την θανάσιμη έκρηξη στην Πολωνία, που σύμφωνα με τη Βαρσοβία πιθανόν οφειλόταν σε πύραυλο ρωσικό κατασκευής.

Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γκουτέρες καλεί να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top