«Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός», λένε οι ΗΠΑ

«Εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να καταρρίψει ρωσικό πύραυλο»

Οι πύραυλοι που έπεσαν σε πολωνικό έδαφος σκότωσαν δύο ανθρώπους / Βίντεο Open

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Πύραυλοι σε Πολωνία: Για «προβοκάτσια» κάνει λόγο η Μόσχα

«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (...) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

ΗΠΑ: Από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ο πύραυλος που κατέπεσε στην Πολωνία

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος,ο οποίος κατέπεσε χθες, Τρίτη, σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, έγραψε στο Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Μπάιντεν: «Απίθανο» να είναι πύραυλος από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις, που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν, πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δε θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία - πάντως θα το δούμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί, δήλωσε ότι: «Θεωρώ απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία» / Φωτογραφία AP

«Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Για απόπειρα άμεσης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ κάνει λόγο η Ρωσία

Ως απόπειρα για άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ εκτίμησε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ το πυραυλικό χτύπημα στο χωριό της Πολωνίας.

«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ντμίτρι Πολιάνσκι. 

Το NATO και η G7 προσφέρουν την υποστήριξή τους στην έρευνα της Βαρσοβίας

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας / Φωτογραφία AP

Αυξάνεται το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

Μπάιντεν και Ντούντα συντονίζονται για τα «επόμενα βήματα» 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, που συνομίλησαν μετά τις φονικές εκρήξεις, συμφώνησαν να συντονιστούν για τα «επόμενα βήματα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ουκρανία: «Κρίσιμη» η κατάσταση στο ηλεκτρικό δίκτυο μετά τις εκρήξεις

Μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε πολωνικό έδαφος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, συμφώνησαν να συντονιστούν για τα «επόμενα βήματα» / Φωτογραφίες AP

«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως και οι ομάδες τους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσο η έρευνα προχωρά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας των ΗΠΑ.

Πληροφορίες πολωνικών ΜΜΕ, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, αποδίδουν τις εκρήξεις σε ρωσικούς πυραύλους· η Μόσχα από την πλευρά της μίλησε για «προβοκάτσια».

Πολωνία: Διαρροή σε αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη

«Η Ουκρανία, η Πολωνία και όλη η Ευρώπη πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκράτισσα Ρωσία», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία AP

Πολωνία: Συλλυπητήρια Ζελένσκι σε Ντούντα για τα θύματα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους δύο νεκρούς στον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Εξέφρασα συλλυπητήρια για τον θάνατο Πολωνών πολιτών εξαιτίας της πυραυλικής τρομοκρατίας της Ρωσίας. Ανταλλάξαμε διαθέσιμες πληροφορίες και διευκρινίσαμε όλα τα γεγονότα. Η Ουκρανία, η Πολωνία και όλη η Ευρώπη πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκράτισσα Ρωσία», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά μέσω Twitter.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top