Ουκρανία: «Υποχωρεί ο ρωσικός στρατός» - Σε διαδηλώσεις καλεί ο Ζελένσκι

Ένας μήνας από τη ρωσική εισβολή

Ένας μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Κίεβο δέχεται χτυπήματα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν στην Ουκρανία και οι ελπίδες για την εύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για κατάπαυση του πυρός αργοσβήνουν. 

Υπο άκρα μυστικότητα η άφιξη του Μπάιντεν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Τα πολεμικά μέτωπα είναι δεκάδες στο ουκρανικό έδαφος. Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ. Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι ουκρανοί στρατηγοί. Στο Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000).

Ουκρανία: Εικόνες Αποκάλυψης - Καμένη γη πλέον η μαρτυρική Μαριούπολη  

Μάχες εκτυλίσσονται, επίσης, στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

Ουκρανία: Όμηροι των Ρώσων οι 290.000 κάτοικοι του Τσερνίχι

Στο λιμάνι Μπέρντιανσκ, οι Ουκρανοί έπληξαν Ρωσικό αποβατικό πλοίο κλάσης Alligator από πύραυλο Tochka-U  και υπέστη σοβαρές ζημιές. Εδώ και μέρες μετέφερε στρατιωτικά οχήματα. Στο λιμάνι ήταν άλλα δύο Ρωσικά πολεμικά σκάφη τα οποία βγήκαν στα ανοιχτά. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, που ανέφεραν ακόμα πως οι αντίπαλοί τους δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα και να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Πεντάγωνο: «Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε υποχώρηση, στήνει αμυντικές θέσεις»

Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου.

Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις.

«Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν, επίσης, σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ, ανατολικά. 

«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών, ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

Στον νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό, ενώ δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. 

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί όλο τον κόσμο σε μαζικές διαδηλώσεις

Παράλληλα, νωρίς σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και τους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι.

«Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει. Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

 

Ουκρανία: 4.554 άμαχοι εγκατέλειψαν την Τετάρτη τις πολιορκημένες πόλεις

Συνολικά 4.554 πολίτες εγκατέλειψαν την Τετάρτη τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι 2.912 άμαχοι έφυγαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Χθες, Τρίτη, είχε ανακοινώσει πως 8.057 πολίτες είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν ουκρανικές πόλεις στη διάρκεια της ημέρας.

πόλεμος στην Ουκρανία

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται στην Ευρώπη.

Ο Μπάιντεν θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο καθώς θέλει να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και να τηρήσει την υπόσχεσή του να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ, έπειτα από την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες σε τρεις διεθνείς συνόδους: του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ.

Ουκρανία: Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για τις παραδόσεις όπλων        

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt.

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.

Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την «υψηλότερη προτεραιότητα» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η Βελτ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξώθησε τη Γερμανία να προχωρήσει σε ιστορική στροφή της πολιτικής της να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top