Ομπάμα για Τραμπ: «Να στείλουμε του πεζοναύτες να τον βγάλουν σηκωτό»

Η Τζόρτζια ανακήρυξε τον Μπάιντεν νικητή και το πήρε πίσω

Για πρώτη φορά στα χρονικά των ΗΠΑ, απερχόμενος πρόεδρος δεν λέει να συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα. Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κάνει δύσκολη την μετάβαση εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, ενώ ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε,-μεταξύ αστείου και σοβαρού, να τον βγάλουν σηκωτό από τον Λευκό Οίκο. 

«Νομίζω πως μπορούμε πάντα να στείλουμε τους πεζοναύτες στον Λευκό Οίκο να τον βγάλουν έξω», δήλωσε για αυτή την στάση του Τραμπ ο πρώην Αμερικανός Πρόεδροςμ Μπαράκ Ομπάμα. 

Τραμπ: Παραδέχτηκε την ήττα του - Τα «γύρισε» λίγο αργότερα

Η Τζόρτζια ανακήρυξε τον Μπάιντεν νικητή και το πήρε πίσω

Μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων η Τζόρτζια ανακήρυξε και επισήμως νικητή, με μικρή διαφορά, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξασφαλίζει έτσι τους 16 εκλέκτορες της Πολιτείας αυτής.

Ρούντι Τζιουλιάνι: Ίδρωσε και κύλησε η βαφή στο πρόσωπο του

«Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την ετυμηγορία του λαού, όχι την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ή των δικαστηρίων, ούτε καμιάς από τις δύο εκστρατείες», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, που είναι Ρεπουμπλικάνος και δεδηλωμένος υποστηρικτής του Τραμπ.

Όμως λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τζόρτζια διόρθωσε το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει νωρίτερα, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

«Η Μελάνια δεν σχεδιάζει να χωρίσει τον Τραμπ»

Τελικά, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, πιστοποίησε ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Πολιτεία αυτή, βάζοντας «τέλος» στο θρίλερ.

Με τη νίκη του στην Τζόρτζια ο Μπάιντεν εξασφαλίζει 16 μεγάλους εκλέκτορες

Ο Τραμπ συναντάται με την ηγεσία του Κογκρέσου του Μίσιγκαν 

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είχε προηγούμενο στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Ο Τραμπ όχι μόνο χρειάζεται τα νομοθετικά σώματα τριών Πολιτειών να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά επίσης να εγκριθεί αυτή η κίνηση από το Κογκρέσο και, σχεδόν μετά βεβαιότητας, και από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τραμπ έχει προγραμματίσει για σήμερα να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μίσιγκαν, τους Ρεπουμπλικάνους Μάικ Σίρκεϊ και Λι Τσάτφιλντ. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι είπε ότι αυτή η συνάντηση δεν γίνεται για λόγους «προώθησης» της θέσης του Τραμπ και ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν μέλη της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου.

Μέχρι στιγμής, οι απόπειρες ανατροπής του αποτελέσματος μέσω δικαστικών προσφυγών και ανακαταμετρήσεων δεν είχαν επιτυχία. Παρά τις ήττες, το επιτελείο του Τραμπ δεν εγκαταλείπει και προειδοποιεί ότι θα καταθέσει και νέες προσφυγές. Οι δικηγόροι του προέδρου υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στα νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία) και όχι στους κυβερνήτες ή τους υπουργούς Εσωτερικών των Πολιτειών, την τελευταία λέξη όσον αφορά τον διορισμό των μεγάλων εκλεκτόρων. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το Κογκρέσο στο Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Γουισκόνσιν. Αυτές οι τρεις Πολιτείες έδωσαν τη νίκη στον Τραμπ το 2016, όμως τώρα τις κέρδισε ο Μπάιντεν. Χωρίς αυτές, οι πιθανότητες του Τραμπ να παραμείνει πρόεδρος είναι μηδενικές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top