Κορωνοϊός: Πώς θα επαναπατριστούν οι δύο Έλληνες από το Diamond Princess

Ξεκινά η διαδικασία και για άλλους ξένους υπηκόους

Ξεκινά σταδιακά ο επαναπατρισμός των δεκάδων τουριστών που βρίσκονται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται εδώ και 14 ημέρες σε καραντίνα. Πάντως οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως αν και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, ενδεχομένως να εμφανίσουν μετά την επιστροφή τους στη χώρα τους. 

Κορωνοϊός: Δύο Έλληνες στο Diamond Princess που είναι σε καραντίνα

Πολίτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19 και βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess επιστρέφουν σταδιακά στις πατρίδες τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο Έλληνες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

Στις 19 Φεβρουαρίου, η περίοδος καραντίνας φτάνει στην λήξη της και σταδιακά οι επιβάτες επιστρέφουν στη χώρα τους.

Πρώτος νεκρός στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που συντονίζει τις προσπάθειες επαναπατρισμού όλων των ξένων τουριστών, αλλά και με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Τόκιο. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 1.700 γιατροί και νοσοκόμοι έχουν μολυνθεί

Συνεννόηση υπάρχει και με τις άλλες χώρες που έχουν υπηκόους στο κρουαζιερόπλοιο, προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για ταυτόχρονη επιστροφή πολιτών.

Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και Υγείας, βρίσκεται σε επικοινωνία με τα αντίστοιχα υπουργεία της Ιταλίας, που οργανώνουν την επιστροφή των Ιταλών τουριστών στη Ρώμη. 

Κίνα: Σκότωσε την οικογένειά του γιατί νόμιζε ότι είχαν κορωνοϊό

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι δύο Έλληνες να επιστρέψουν μαζί με τους 35 Ιταλούς που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο, πιθανόν μέσα στην εβδομάδα. 

Οι δύο Έλληνες υπήκοοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα του Covid-19, όμως, μετά την επιστροφή τους θα χρειαστεί να παραμείνουν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας. 

Κορωνοϊός: 242 νεκροί και 15.152 νέοι ασθενείς σε μία ημέρα

Το ίδιο είχε γίνει και με τους δύο άλλους συμπατριώτες μας που επαναπατρίστηκαν πριν από περίπου μία εβδομάδα από την Ουχάν της Κίνας και παραμένουν σε προληπτική καραντίνα – απύρετοι και χωρίς συμπτώματα – στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Η Σωτηρία”.

Οι τουρίστες που είναι πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες σε υποχρεωτική καραντίνα στις καμπίνες τους . Το κρουαζιερόπλοιο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της ιαπωνικής πόλης Γιοκοχάμα, από τις 3 Φεβρουαρίου. Με τις 356 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού -70 από τις οποίες έγιναν γνωστές την Κυριακή- το πλοίο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νέων κρουσμάτων Covid-19 εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κοζάνη- Στην απομόνωση 19χρονος Ιάπωνας

Για δύο εβδομάδες οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess κινούνται ελάχιστα στους κοινόχρηστους χώρους και τηρούνται πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ανάμεσά τους είναι και πολλοί ηλικιωμένοι. Δεν συνέβαινε, όμως, το ίδιο και με το προσωπικό του πλοίου, όπως καταγγέλλουν Αμερικανοί τουρίστες, που επέβαιναν στο Diamond Princess.

Κορωνοϊός: Αρνητικό το δείγμα για το ύποπτο κρούσμα στο «Αττικό»

Σύμφωνα με το CNN, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβαν οι ιαπωνικές αρχές στο κρουαζιερόπλοιο και χαρακτηρίζουν “άσκοπη” την καραντίνα των 14 ημερών.

Όπως κατήγγειλαν οι αμερικανοί επιβάτες, την ώρα που εκείνοι ήταν περιορισμένοι στις καμπίνες τους, τα περίπου 1.000 μέλη του πληρώματος έτρωγαν τα γεύματά τους και εργάζονταν μαζί σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top