«Αντίο» Βρετανία: Εγκρίθηκε το Brexit – Στις 29 Μαρτίου 2019 η αποχώρηση

Γιούνκερ: Ελπίζω το Βρετανικό Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία

Πρώτη δημοσίευση: 12.41

Μέσα σε μόλις 38 λεπτά επικυρώθηκε η συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ για το «διαζύγιο», ή –όπως συνήθως αποκαλείται – Brexit, το οποίο αποτελεί ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί μέλος της.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη για το μέλλον στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας.

Πλέον, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Βρετανίας για την τελευταία πράξη του «διαζυγίου»: την επικύρωση της συμφωνίας από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία προβλέπει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί η επικύρωσή της από το βρετανικό κοινοβούλιο. Από την επόμενη της εξόδου, δηλαδή από τις 30 Μαρτίου, και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα συνεισφέρει στην κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ.

Αυτή η περίοδος θα μπορεί να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια, αν το συμφωνήσουν οι δύο πλευρές

Το τελευταίο κεφάλαιο του «διαζυγίου»: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για Brexit

«Η ΕΕ δεν θα αλλάξει τις δομικές της θέσεις και ελπίζω ότι το Βρετανικό κοινοβούλιο, που είναι σοφό κοινοβούλιο, θα επικυρώσει τη συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Για πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις έκανε, εξάλλου, λόγο ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνουν «σύμμαχοι και φίλοι».

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας για ανάγκη επανίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι ήταν τα δύο κείμενα που εγκρίθηκαν

Το πρώτο κείμενο ήταν μια πολιτική δήλωση, η οποία αναφέρει ποιά θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit σε μία σειρά από τομείς, όπως εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια.

Το δεύτερο κείμενο ήταν το νομικά δεσμευτικό σύμφωνο απόσυρσης από την Ε.Ε., που περιλαμβάνει τους όρους του Brexit και αφορά τομείς όπως τα δικαιώματα των πολιτών ένθεν και ένθεν, τα έξοδα που πρέπει να καταβάλλουν οι Βρετανοί στην ΕΕ αλλά και το θέμα των συνόρων Ιρλανδίας – Βορείου Ιρλανδίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top