Τουρκία: Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα μεσάνυχτα

Είχε επιβληθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016

Τουρκία έκτακτη ανάγκη

Tα μεσάνυχτα της Τετάρτης τερματίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία ωστόσο το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση και αναμένεται να περάσει με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ προβλέπει αυστηρά μέτρα παρόμοια με εκείνα που ισχύουν επί της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

“Είναι χειρότερα και από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, σχολιάζει η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ υποστηρίζοντας ότι στην ουσία δεν θα αλλάξει τίποτα. 

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία είχε επιβληθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 με στόχο να καταπολεμηθεί το κίνημα Γκιουλέν το οποίο είχε καταφέρει να διεισδύσει σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Ωστόσο με τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο Τούρκος Πρόεδρος φροντίζει ώστε να διατηρηθεί ο πόλεμος εναντίον του κινήματος Γκιουλέν φέρνοντας στη βουλή νέο νομοσχέδιο που ζητά τη συνέχιση ή θεσμοθέτηση μιας σειράς αυστηρών μέτρων, όπως τη διεύρυνση της αρμοδιότητας των Τούρκων εισαγγελέων σε περιπτώσεις τρομοκρατίας. 

Με τον νέο νόμο θα επιτρέπεται στις τουρκικές κρατικές υπηρεσίες να απολύουν ύποπτους υπαλλήλους που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν καθώς και να κλείνουν  επιχειρήσεις που θεωρούνται ύποπτες χρηματοδότησης του κινήματος. Στους νομάρχες και δημάρχους, δίνονται επιπλέον εξουσίες ώστε να απαγορεύουν την κυκλοφορία σε περιοχές της χώρας ή να απαγορεύουν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων για το καλό του δημοσίου συμφέροντος. 

 

 

της Άννας Ανδρέου
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top