Πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ τα όπλα στις ΗΠΑ - Αλλάζει το όριο ηλικίας

Είναι πιο εύκολο από το να αγοράσεις κινητό - Η τροπολογία που προστατεύει την οπλοκατοχή

Μακελειά σε σχολεία, ένοπλοι στους δρόμους, δολοφονίες εν ψυχρώ. Η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι ένα μείζον ζήτημα που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα ακόμα.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί, αφορμή γι’ αυτό ήταν η απόφαση μιας μεγάλης αμερικανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ να θέσει όριο ηλικίας τα 21 έτη, για την αγορά όπλου. Μέχρι τώρα το όριο ήταν τα 18 έτη, όσο ακριβώς είναι και για να καταναλώσει αλκοόλ.

Πρόκειται για καταστήματα λιανικής Walmart, των οποίων η Διεύθυνση  ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποφάσισε να αυξήσει το όριο ηλικίας στα 21 των επίδοξων αγοραστών όπλων, έπειτα από το μακελειό με τους 17 νεκρούς σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, καθώς οι μαθητές του λυκείου επέστρεφαν στις τάξεις για πρώτη φορά μετά το μακελειό, ο Έντουαρντ Στακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων Dick's Sporting Goods, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματά της δε θα πωλούν πλέον ημι-αυτόματα τουφέκια εφόδου.

Μετά τη σφαγή στο λύκειο του Ντάγκλας, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση για την οπλοκατοχή με αφορμή την πληροφορία ότι ο 19χρονος δράστης μπόρεσε να αποκτήσει νόμιμα ημι-αυτόματο τουφέκι εφόδου σε αυτήν την ηλικία και παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και είχε κάνει ορισμένες «επικίνδυνες» αναρτήσεις στα social media.

Η τροπολογία που προστατεύει την οπλοκατοχή

Το δικαίωμα οπλοκατοχής προστατεύεται από τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία έγινε στις 15 Δεκεμβρίου του 1791, οπότε παρουσιάστηκε ο νόμος για τα δικαιώματα των πολιτών και περιείχε 10 τροποποιήσεις.

Βασίστηκε μερικώς, στο αγγλικό νομοσχέδιο για τα δικαιώματα (του 1689), σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα στην οπλοκατοχή περιγράφεται ως «βοηθητικό δικαίωμα, που υποστηρίζει το φυσικό δικαίωμα της αυτοάμυνας, την αντίσταση στην καταπίεση και το καθήκον του πολίτη να ενεργεί για την υπεράσπιση του κράτους».

Το 1968 άλλαξε κάτι στον νόμο περί οπλοκατοχής και αφού είχαν δολοφονηθεί οι Martin Luther King Jr. και Robert F. Kennedy. Ο Πρόεδρος Lyndon B. Johnson υπέγραψε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, οι αγοραστές όπλων δε θα έπρεπε να είναι:

1) υπόδικοι ή καταδικασμένοι ως εγκληματίες

2) φυγόδικοι

3) χρήστες ναρκωτικών ουσιών

4) πιστοποιημένα ψυχολογικά διαταραγμένοι ή πρώην τρόφιμοι ψυχιατρείων, *οι αλλοδαποί, παράνομοι στις ΗΠΑ -όσοι δεν είχαν έγγραφα άδειας παραμονής

5) όσοι αποσύρθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις με ατιμωτικές συνθήκες

6) όσοι παραιτήθηκαν της αμερικανικής ιθαγένειας

7) όσοι τελούσαν υπό δικαστικής εντολής απομάκρυνσης από οικείους ή συνεργάτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, επικαλούμενοι φόβο ως συνέπεια απειλών και

8) οι καταδικασμένοι για έγκλημα, σχετικό με ενδοοικογενειακή βία.

Υπάρχουν καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά όπλα αλλά πωλούνται και στα supermarkets

H δυνατότητα οπλοκατοχής δίνει την ευχέρεια στο επικερδές εμπόριο. Σχετικά με το θέμα της ταυτοποίησης, υπάρχει υποτίθεται μια φόρμα η οποία πρέπει να συμπληρώνει όποιος αγοράζει όπλο, από κατάστημα που έχει άδεια Federal Firearms.

Στη φόρμα πρέπει να συμπληρωθεί όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, ύψος, ηλικία, υπογραφή, εθνικότητα, φυλή, φωτογραφία από κυβερνητική αρχή, έλεγχο ποινικού μητρώου (που πρέπει να είναι λευκό) και ένορκη βεβαίωση ότι ο αγοραστής πληροί τις προϋποθέσεις του ομοσπονδιακού κράτους, για να αγοράσει όπλο. Το ΑΦΜ είναι προαιρετικό. Ακόμη, αναγράφεται ο τύπος του όπλου, μοντέλο, σειριακός αριθμός και όποιος δεν δίνει όλα αυτά τα στοιχεία, αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας, με τις ποινές να φτάνουν και την πενταετή φυλάκιση.

Ωστόσο, αυτό δεν εφαρμόζεται πάντα. Και να σκεφτεί κανείς, ότι για να αγοράσει κάποιος όπλο στην Αμερική, πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα έδινε και αν αγόραζε ένα σπίτι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top