Ζάεφ: «Ναι σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, όχι σε αλλαγή συντάγματος»

Συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία σε Μελβούρνη και Στοκχόλμη

«Ναι» σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, «όχι» όμως σε αλλαγή του Συντάγματος, λέει ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ». «Χαζό πολιτικό πρόβλημα» χαρακτηρίζει τη διένεξη για το όνομα, ο πρόεδρος των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο «Σπίγκελ».

Όταν ερωτάται εάν η χώρα του έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, λοιπόν, τα καλοκαίρια θέλουμε να καταλαμβάνουμε τις ωραίες παραλίες και τα νησιά της Ελλάδας».

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός δέχεται όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό: «Στο παρελθόν αυτό ήταν για εμάς ταμπού. Ως πρωθυπουργός της Μακεδονίας μπορώ όμως να ανακοινώσω πλέον επίσημα ότι είναι αποδεκτό για εμάς διότι συνιστά μια πραγματικότητα».

Ωστόσο απορρίπτει την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο, όπως και την αλλαγή του Συντάγματος.

«Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας», είπε ο Ζόραν Ζάδεφ.

Συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία σε Μελβούρνη και Στοκχόλμη

 

Μεγάλο συλλαλητήριο έγινε στη Μελβούρνη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας από την ομογένεια.

Συγκέντρωση για τη Μακεδονία έγινε και από Έλληνες της Στοκχόλμης, με το θερμόμετρο μάλιστα να δείχνει  μείον 11 Κελσίου.

Στην Αλβανία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Έντι Ράμα και τόνισε ότι για να μπει η Αλβανία στην Ε.Ε. θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

 

 

 

 Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top