Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» των Ιταλών

Ψύχραιμοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες-Πρώτη ανάρτηση: 05/12/2016 10:22

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» των Ιταλών

​Με ψυχραιμία σε γενικές γραμμές υποδέχθηκε η Ευρώπη το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ιταλία, με τις γνωστές πλέον παραφωνίες από τα λαϊκίστικα ακροδεξιά κόμματα που ενισχύονται συνεχώς, προκαλώντας εύλογη ανησυχία.

Έτσι, η ιταλική Λέγκα του Βορρά επιχείρησε να καρπωθεί τη νίκη του «Όχι», χαρακτηρίζοντάς το αποτέλεσμα ως «νίκη του λαού κατά των ισχυρών δυνάμεων».

ImageHandler.jpg

(O ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι)

Στο ίδιο πνεύμα και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν που έσπευσε να συγχαρεί με ένα tweet τον ομοϊδεάτη Ματέο Σαλβίνι.

lepen.jpg

(Η Μαρίν Λεπέν)

«Μπράβο στο φίλο μας @matteosalvinimi γι' αυτή τη νίκη. Οι Ιταλοί καταδίκασαν την ΕΕ και τον Ρέντσι. Πρέπει να ακούσουν αυτή τη δίψα των λαών για ελευθερία και ασφάλεια», είπε.

Ολάντ: Ελπίζω οι Ιταλοί να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ρέντσι και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας. Σημείωσε ακόμα ότι συμμερίζεται την επιθυμία των Ιταλών να κινηθεί η Ευρώπη προς την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να βρουν οι Ιταλοί τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση.

oland.jpg

(Φρανσουά Ολάντ)

Ζαν Άσελμπορν (ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου): Δεν βλέπω ήττα της Ευρώπης

Πιο ψύχραιμος ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος τόνισε ότι δεν θεωρεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, ως ήττα της Ευρώπης.

zan-aselmporn.jpg

(Ζαν Άσελμπορν)

«Η Ιταλία ψήφισε για μια μεταρρύθμιση. Θα ήταν λάθος να το αναγάγουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν μια εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση», είπε.

Ωστόσο, δεν έκρυψε τους φόβους του για τις αναταράξεις στο ευρώ αν η ανασφάλεια στην Ιταλία παραταθεί επί μακρόν.

«Θα ήταν κακό για το ευρώ, αν διαρκέσει πολύ η κυβερνητική κρίση», τόνισε.

Σβεν Γκίγκολντ (Γερμανός ευρωβουλευτής Πρασίνων): Το «όχι» των Ιταλών, δεν είναι «όχι» στην Ευρώπη

Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ προειδοποίησε ότι το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα δεν πρέπει να ταυτιστεί με ένα «όχι» στην Ευρώπη, γράφοντας στο Twitter:

7F55D95C8398DD155A64D1127988B009.jpg

(Σβεν Γκίγκολντ)

«Μη τα μπερδεύετε. Το διακύβευμα ήταν μια ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος και τον Ρέντσι – όχι για την Ευρώπη».

Τζεμ Εζντεμίρ (επικεφαλής Γερμανών Πρασίνων): Αχρείαστε αναταράξεις για την Ιταλία και την ΕΕ

«Αχρείαστες αναταράξεις» για την Ιταλία και την ΕΕ, χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, ενώ η Ρενάτε Κιούναστ, στέλεχος των Πρασίνων μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ιταλικού δημοψηφίσματος έγραψε στο Twitter:

tzem-ezntemir.jpg

(Τζεμ Εζντεμίρ)

«Δεν μπορούσα να φανταστώ προ 20ετίας ότι η #ΕΕ, με την οποία αυτονόητα μεγάλωσα κι ανατράφηκα, θα μπορούσε να τεθεί υπό τέτοια αμφισβήτηση».

Μπερντ Ρίξινγκερ (επικεφαλής του γερμανικού Die Linke)

LinkePresident20515sk.jpg

(Μπερτ Ρίξινγκερ)

«Ο πρωθυπουργός Ρέντσι ήθελε να προωθήσει με το δημοψήφισμα μια αποδόμηση της Δημοκρατίας για να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Τα καταστροφικά σενάρια για την κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού τομέα, το φάντασμα του ''Italexit'' συνέβαλαν σ' ένα σκηνικό πόλωσης», δήλωσε ο επικεφαλής του κόματος Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ.

«Ελπίζω τα exit polls στην Ιταλία να είναι σωστά. Αυτή η ψήφος ήταν περισσότερο για την Ευρώπη παρά για την συνταγματική αλλαγή», ήταν η πρώτη αντίδραση του ο Νάιτζελ Φάρατζ.

23423424.jpg

Tην ίδια ώρα ο Σόιμπλε ερωτηθείς σήμερα για τις εξελίξεις στην Ιταλία, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χώρα θα λύσει τα προβλήματά της, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή κρίση». Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι «η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Ματέο Ρέντσι» και συμπλήρωσε πως «είναι πολύ σημαντικό, η Ιταλία να αποκτήσει μία λειτουργική κυβέρνηση».

«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι “χαλαροί” καθώς το δημοψήφισμα αφορούσε ένα εσωτερικό ζήτημα» κατέληξε.

O Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όσον αφορά τις ιταλικές εξελίξεις, εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι ιταλικές αρχές θα επιλύσουν τα όποια προβλήματα ανακύψουν και σημείωσε ότι «η Ιταλία είναι μία σταθερή χώρα και της έχουμε εμπιστοσύνη».

Ερωτηθείς για την Αυστρία, χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα και έκανε λόγο για «αντίσταση στον λαϊκισμό της άκρας δεξιάς».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ιταλία και Αυστρία είπε ότι «μπορεί να χαιρόμαστε ότι οι ψηφοφόροι στην Αυστρία δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊιστικών δυνάμεων ωστόσο παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία».

«Δεν είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται στην Ευρώπη από το αποτέλεσμα στην Ιταλία» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ εκτιμώντας ότι «δεν πρόκειται για κάποια πολιτιακή κρίση αλλά μια κυβερνητική κρίση στην Ιταλία που πρέπει να επιλυθεί».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top