Ατελείωτες ουρές και κανονιοβολισμοί για το “τελευταίο αντίο” στον Φιντέλ Κάστρο-ΒΙΝΤΕΟ

Πενθούν στην Βόρεια Κορέα, πανηγυρίζουν στο Μαϊάμι

​Στην Κούβα, άρχισαν σήμερα Δευτέρα οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο. Στην Αβάνα θα ταξιδέψουν πολλοί ξένοι ηγέτες για να πουν το τελευταίο "αντίο", ενώ ανάμεσά τους, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, είναι και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρωτεύουσα της Κούβας πέφτουν κανονιοβολισμοί, ενώ σχηματίζονται ατελείωτες ουρές από ανθρώπους που θέλουν να πουν στον Κάστρο το τελευταίο αντίο. Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν και περιμένουν υπομονετικά κάτω από τον ήλιο στην Πλατεία της Επανάστασης για να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη τους... και να υπογράψουν όρκο ότι θα τηρήσουν το πνεύμα της επανάστασης.

Αντίθετα με αυτό που πολλοί περίμεναν, οι στάχτες του Κομαντάντε τελικά δεν εκτίθενται. Οι διήμερες εκδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν αύριο Τρίτη, παρουσία πολλών ξένων ηγετών.

Τριήμερο πένθος για τον εμβληματικό κομμουνιστή ηγέτη, κήρυξε και η Βόρεια Κορέα. Λουλούδια καταθέτουν στη μνήμη του σε πολλές πρωτεύουσες. Αντίθετα στο Μαϊάμι δεν έχουν τέλος οι πανηγυρισμοί των κουβανών αντιφρονούντων. ...

Πομπή με τις στάχτες του θρυλικού, αλλά και αμφιλεγόμενου επαναστάτη θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα διασχίσει 13 από τις 15 επαρχίες της Κούβας με προορισμό την πόλη Σαντιάγο, το λίκνο της κουβανικής επανάστασης. Εκεί η τέφρα του θα ενταφιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου και θα λήξει το εθνικό πένθος.
Σήμερα Δευτέρα ξεκίνησαν οι πρώτες -μετά το 1961- τακτικές εμπορικές πτήσεις από αμερικανικά αεροδρόμια προς την Αβάνα.
ΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΚΑΣΤΡΟ

Ο Φιντέλ Κάστρο έμεινε στην εξουσία σχεδόν 60 χρόνια, παρά το εμπάργκο των 56 ετών, τον διεθνή αποκλεισμό και τη φτώχεια. Στην Κούβα που αφήνει πίσω του, ο μισθός είναι περίπου 30 δολάρια το μήνα. Όμως οι κουβανοί παραμένουν χαρούμενοι. Παίρνουν δωρεάν επιδόματα διατροφής, οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας είναι μόνο 2 δολάρια το μήνα. Έχουν δωρεάν, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε έναν κλάδο υγείας με κορυφαίους επιστήμονες, που ζηλεύει η Δύση. Δωρεάν είναι και η εκπαίδευση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας, που θεωρείται το καλύτερο στη Λατινική Αμερική. Η βενζίνη επιδοτείται, ενώ δεν υπάρχουν φόροι σε ιδιοκτησία, αγαθά και υπηρεσίες.

BINTEO STAR

Δείτε επίσης:

Στην Κούβα του Φιντέλ που αρχίζει να αλλάζει μετά το θάνατό του-Η ζωή στο νησί της επανάστασης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top